Sci-fibe illő módon lebegtethetjük a tárgyakat

lebegtetés
Vágólapra másolva!
Kutatók hanghullámokkal lebegtettek, mozgattak és forgattak apró tárgyakat anélkül, hogy bármilyen módon hozzájuk értek volna. A fejlesztés elsősorban az orvostudománynak válhatna hasznára.
Vágólapra másolva!

„Mivel mechanikus hullám, a hang jelentős erővel képes hatni a tárgyakra. Elég, ha azokra a koncertélményeinkre gondolunk, amikor a mellkasunk vibrált a hangos zenétől” – mondta Asier Marzo, a Nature Communications című folyóiratban megjelent kutatás egyik szerzője a Reuters hírügynökségnek.

Marzo elmondása alapján a „szónikus vonósugár” 4 milliméter átmérőjű tárgyak manipulálására volt képes, egyaránt befolyásolni lehetett vele a lebegő objektumok pozícióját és orientációját. A találmány 40 000 Hz-es hanggal (a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük) működik. Az emberi fül csak 20 000 Hz alatti hangokat képes érzékelni.

Több hanghullám csodákra képes

A hanghullámokat 64 miniatűr hangszóró sugározta. Az így létrejövő úgynevezett „akusztikus hologrammal” érintés nélkül lehetett a tárgyakat irányítani.

A hullámokat a célnak megfelelően tetszés szerint lehetett formálni

– például egy tárgy felemeléséhez a „csipesz- vagy kézforma” volt alkalmas. A videóban megtekinthetjük, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban.

„Egyetlen hullám csak terjedésének irányába képes lökni az apró objektumot. Több hullám azonban hatással van egymásra (interferálnak), ami olyan összetett, akusztikus 3D-s formákat hoz létre, amik több irányból képesek hatni a tárgyra és ezáltal helyben tartani azt.” – mondta Marzo.

A tudós szerint a legnehezebb objektum, amit lebegtetni tudtak egy 4 milliméter átmérőjű, poliészterből készült műanyagdarab volt.

Nagyobb teljesítményű hangszórókkal azonban a kutató szerint még egy fémlabdát is fel lehetne emelni.

A hullámokat a célnak megfelelően tetszés szerint lehetett formálni. Így egy akusztikus hologram jött létre Forrás: Asier Marzo, Bruce Drinkwater and Sriram Subramanian, copyright © 2015

Erre lehetne használni

Az új fejlesztés legideálisabb bevetési területének – ellentétben a sci-fi filmekkel – nem a világűr, hanem az emberi test belseje ígérkezik. Marzo elmondta, hogy például sebek ejtése nélkül lehetne eltávolítani a vérrögöt és a vesekövet a szervezetből, de a sejtek gyógyító célú manipulálására is lehetőség nyílna.