Ultrahanggal lehet ivartalanítani a kankutyákat

Vakvezető kutya németjuhász
Vágólapra másolva!
Takarékos, egyszerű és állatbarát megoldás az olasz kutatók által kifejlesztett módszer.
Vágólapra másolva!

Jóllehet épp harminc éve, 1975-ben adta hírül Mohamed Fahim, a Missouri Egyetem néhai professzora felfedezését, amely szerint

az ultrahang révén keltett hő hatására sikerült átmeneti sterilitást eléri kankutyáknál,

ám forráshiány miatt leállt a kutatás, azóta pedig nem történt előrelépés. Pedig óriási igény volna egy műtét nélkül, egyszerűen – akár hordozható eszközzel – kivitelezhető módszerre.

Óriási igény lenne egy gyors és egyszerű ráadásul kíméletes beavatkozásra Forrás: Thinkstock

Nemrégiben egy olasz kutatócsoport fölelevenítette a témát. Raffaella Leoci kutatásvezető, a Bari Egyetem állatorvosa a Reproduction in Domestic Animals folyóiratban tette közzé az optimálisnak bizonyult módszert: 48 óra leforgása során háromszor 5 percig tartó, 1 MHz erősségű, 1,5 W/cm2 intenzitású ultrahang hullámmal végleges terméketlenséget értek el a vizsgálatba bevont kutyáknál.

Leállítja a spermiumok termelését

Az aktív ultrahang melegíti a hereszöveteket és megváltoztatja a sejtek falának átjárhatóságát, vagyis a mély hősugárzás után elcsökevényesedik a besugárzott szövet. A korábbi kutatások során kiderült, hogy a here mérete befolyásolja, végleges lesz-e a sterilizáció, vagy csak átmeneti:

az ultrahang végleges terméketlenséget okozott kutyák és patkányok esetében,

és ideiglenes nemzőképtelenséget emberek és ivarérett főemlősök esetében.

A kutatócsoport a kutyákra fókuszált Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Leoci és kutatócsoportja a kutyákra fókuszált. A kiválasztott 100 kankutyát öt csoportba osztották, a csoportokon eltérő mértékű és időtartamú ultrahang-besugárzást végeztek. Besugárzás előtt és után minden kutyától spermamintát vettek, megmérték a tesztoszteronszintjüket és a herék méretét. Negyven nap elteltével a kutyákat hagyományos módon ivartalanították, és elemezték a hereszövet állapotát.

A hormonszint nem változott

A végleges sterilitás szempontjából ideális módszert (a fenti háromszor 5 perces bevatakozás) jól tűrték a kutyák, nem okozott fájdalmat nekik.

A besugárzás következtében nem változott meg a tesztoszteron-szintjük,

ám a hereméret lényegesen csökkent, és megszűnt a spermiumképződés. Ami a hormonszintet illeti, az utóbbi évtized kutatásai egyaránt felhoznak érveket mellette és ellene.

Forrás: Thinkstock

A hagyományos módszer szerint, tehát hereeltávolítással ivartalanított kutyák körében az alacsony tesztoszteronszint miatt nagyobb lehet az ízületi, ínszalag problémák aránya és bizonyos ráktípusok előfordulása.

Az új módszer iránt a kiállítási és munkakutyák, valamint a betegségekre hajlamos fajtához tartozó ebek gazdái érdeklődhetnek,

mert az egyszerű ivartalanítási módszerrel megőrizhetik állatuk fittségét. Amennyiben a hormonszint csökkentése is cél, Leoci kutatásai szerint szintén hatásos nem-műtéti sterilizációs kezelés az alkoholban oldott kalcium-klorid-dihidrát injekció.

Mit szól hozzá a hazai szakma?

Dr. Hábor Krisztián, állatorvos: "Ha csak a nemzőképesség korlátozása és megszüntetése a cél, akkor megfelelő lehet az ultrahangos eljárás. Viszont azért alkalmazzuk a hereeltávolításos ivartalanítást, mert zömmel a hím nemi hormon (tesztoszteron) szintjének csökkentése a célunk.

A magas tesztoszteron-szint felelős a prosztata megnagyobbodásért, gyulladásért,

aminek következménye nehéz-vizelés, alsó húgyúti fertőzések, és véres vizelés lehet.”

Az ivartalanítással betegségek, és kedvezőtlen viselkedési problémák is elkerülhetők Forrás: Thinkstock

- A végbélnyílás (perianális) daganatok, és az idős kutyák körében előforduló heredaganatok is visszavezethetők a magas tesztoszteron-szintre. Indikációja lehet a hereeltávolításnak viselkedési probléma is, például a szökési hajlam fokozódása, agresszió más kutyák, illetve támadó magatartás emberek felé, valamint az a – kisebb kutyák körében megnyilvánuló – viselkedés, hogy állandóan >>meghágják<< a párnát vagy plüssjátékot. Ennek következtében a gerincet fokozott terhelés éri, ami miatt mozgásszervi bántalmak léphetnek fel – mondta el az Origónak dr. Hábor Krisztián.

Forrás: Thinkstock

"Kapacitásaink jelentős részét a kutyák utaztatása köti le: el kell vinni őket az állatorvoshoz, ott megvárjuk a kezelés végét, majd visszaszállítjuk a kutyákat a menhelyre - nyilatkozta Botka Zsolt, az Etyeki Állatvédők Egyesületének munkatársa.

Forrás: Thinkstock

- Az ultrahangos ivartalanítási módszer akkor lenne számunkra ideális, amennyiben hordozható, a menhelyre kihozható mobil készülékkel is végezhető volna. Fontos szempont lehet az ár is:

ivartalanításkor biztonságosabb az altatógázzal történő altatás, ennek azonban testsúlykilogrammonként emelkedik az ára.

Tehát mindenképpen jó lenne egy olyan módszer, amellyel kiváltható a műtéti beavatkozás, továbbá a varratszedés, illetve a gyulladás vagy a fertőzés veszélye.

Forrás: Thinkstock

A kivitelezést illetően vannak fenntartásaim: a befogott kutyák pszichés állapota legtöbbször nem teszi lehetővé, hogy az állat elviseljen bármilyen kezelést, pláne nem háromszor két nap alatt. Esetükben nyugtatóval vagy altatással volna csak megoldható, azt viszont veszélyes ennyiszer elvégezni ilyen rövid idő alatt – fejtette ki véleményét a szakember.