Különösen közel merészkedik szombaton egy aszteroida

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Szombaton repül el a Föld mellett az az aszteroida, amelynek létezéséről csak mostanában értesültek a csillagászok.
Vágólapra másolva!

A 2015 TB145 névre keresztelt aszteroida viszonylag friss felfedezés, szokatlan pályája miatt csak október elején vették észre a tudósok.

A világ nyugati felén csak halloweeni aszteroidaként emlegetett égitest szombaton, magyar idő szerint délután hat óra körül zúg el szülőbolygónktól

alig 480 ezer kilométerre

(tehát vlamaivel nagyobb távolságra, mint a 382 500 kilométeres Hold-Föld táv).

Becsapódástól így nem kell tartani, a közelség azonban lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy számos tudományosan fontos adatot összegyűjtsenek a 35 kilométer per másodperces sebességgel száguldó űrszikláról.

Forrás: Manuel Cohen/Fizzfoto

A szakemberek radarképeket fognak készíteni a 400 méter átmérőjű aszteroidáról, emellett számos mérést is végezni fognak, melynek keretében képet kaphatunk a kisbolygó alakjáról, felszíni jellegzetességeiről és számos más karakterisztikájáról.

2006-ban járt ilyen közel ekkora aszteroida

A legutóbbi tekintélyesebb méretű, „Földet súroló” objektum 2006 júliusában süvített el mellettünk mindössze 1,1-szeres Hold–Föld-távolságra, a következő közeli „látogató” pedig 2027 augusztusára várható, utóbbi

1 Hold–Föld-távolságon belül halad el bolygónk mellett.

A NASA az utóbbi időben különös figyelmet szentel a Földre potenciálisan veszélyes aszteroidáknak és üstökösöknek, így minden olyan objektumot szeretnének feltérképezni, ami 48 millió kilométeren belül közelíti meg a Földet.