Az idő vasfoga alkohollá bomlasztja a hangokat

2015.11.02. 12:20

Ránézésre eddig nem lehetett megállapítani, lejátszható-e még egy régi magnószalag, vagy tönkreteszi a mágnesfejet. Egy új módszer 90 százalékos biztonsággal képes megítélni a szalag állapotát.

A huszadik század harmadik harmadában az olcsón, széles körben terjeszthető zene legjobb eszköze a magnószalag volt -- a mai negyvenesek-ötvenesek generációja ezzel nőtt fel, csak később váltott CD-re, majd mp3-ra.   

Korabeli magnó kincset érő felvételekkelForrás: Kisgyörgy Éva

Ám a szalagon őrzött audioemlékek felidézése orosz rulettet jelent manapság: szemre nem lehet megállapítani, milyen állapotban van a szalag mágnesrétege. Ha megfelelő, akkor a szalag rendesen lejátszható, ha viszont sérült, akkor

a mágnesréteg lejátszás közben leválik a polimer hordozóról, és rátapad a magnó olvasófejére:

ezzel végérvényesen tönkremegy a szalag, és a magnóra is költséges javítás vár.

MagnókazettákForrás: Flickr/dno1967b

Ennek megelőzése vált most lehetségessé a Dél-Karolinai Egyetem kémikusai és az amerikai Kongesszusi Könyvtár, a világ legnagyobb könyvtári állományának őrzője együttműködésével. Eredményeiket a Journal of Analytical Chemistry folyóiratban tették közzé. 

Az időnek tényleg vasfoga van

Az ötvenes években vált a hangrögzítés uralkodó médiumává a mágneses szalag, sőt,

a korábban bakelitlemezre vagy fonográfhengerre írt hangzóanyagokat is széles körben kezdték átmásolni

az akkor még kiválónak tűnő hordozóra a zenei és történeti archívumok. Csak az Egyesült Államokban több mint 46 millió hangfelvételt tárolnak az amerikai történeti emlékek archiválásával foglalkozó washingtoni Heritage Preservation szervezet szerint.

A bakelitlemez archiválást már korábban elkezdtékFotó: Hajdú D. András [origo]

Pedig a magnószalag rendkívül sérülékeny, és nemcsak a gyakori átcsévélés okozta megnyúlás ront a teljesítményén.

A levegő párája reakcióba lép a hordozószalag polimerjével, és a hangrögzítésért felelős mágneses réteg egyszerűen leválik.

Ez a veszély még azokat a szalagokat is fenyegeti, amelyeket megfelelő körülmények között tároltak, és soha nem játszottak le.

Alkohollá bomlik a hang

Stephen Morgan, a Dél-Karolinai Egyetem kémikaprofesszora, Micky Myrick és Eric Breitunk, a Kongresszusi Könyvtár kutatói szigorúan kémiai szempontból vették szemügyre az elöregedő magnószalagok problémáját. A leváló anyag voltaképpen az adatrögzítésért felelős mágneses réteg, amely a lejátszófejjel kapcsolatba kerül.

A CD lemezek megjelenéséig a kazettásmagnó volt az egyik legnépszerűbb  elektronikus szórakoztató eszközForrás: flickr / Daniel Catt

A réteg poliészter és poliuretán keveréke, a lebomlást a poliészter kémiai hidrolízise okozza:

a levegőben lévő vízpára hatására alkohollá és karboxilsavvá bomlik.

A kutatók felületi infravörös spektroszkópiával (FTIR) képesek voltak megállapítani, hogy mely szalag poliészter rétege ép, illetve melynél észlelhető a lebomlási folyamat valamelyik stádiuma.

A színkép teljes spektrumaForrás: David Bregou, David Antao

Az infravörös képeken látható parányi eltérések elemzéséhez olyan statisztikai algoritmust írtak, amely 90 százalékos bizonyossággal képes különbséget tenni a használható és a sérült szalagok között.

Sütéssel néha lehet javítani a helyzeten

Szerencsés esetben a hanganyag ideiglenesen lejátszhatóvá tehető a "sütés"-nek nevezett praktika révén: ennek során 50-60 Celsius-fokos sütőben 1-48 órán át szárítják a magnószalagot. Sajnos, noha a módszert negyedszázada ajánlgatják a különféle szakcikkek audiofileknek, eseti eljárás lévén inkább művészet, semmint tudomány.

Lényege, hogy a hevítés közben kiszárad a szalag, és ennek köszönhetően javul a lejátszhatósága,

még ha csak néhány hétre is. Sajnos, hő hatására a polimerszalag kémiai reakciói felgyorsulhatnak, és lehet, hogy épp emiatt megy végleg tönkre a pótolhatatlan hangfelvétel.

A magnókazettákat egy idő után teljesen megsemmisíti az idő vasfogaForrás. Origo

A sütés valóban kiváló módszer

- mondja az Origo kérdésére Lukács Bea, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára audiovizuális gyűjtemény osztályvezetője. - A Szabad Európa Rádióból származó, néhány igencsak rossz állapotban lévő hanganyagot az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetében dolgozó technikus kollégák így tettek jól hallhatóvá, mi már a jó minőségű digitális fájlt kaptuk meg - modta el a szakember.

Nemcsak a rádióból felvett zenék veszhetnek oda

A magnószalagokon tárolt hanganyagok megőrzése nemcsak azért fontos, hogy egy korabeli együttes felvételeiből válogatást lehessen készíteni.

A nemzeti archívumokban tárolt hanganyagok sokszor történeti dokumentumok:

meg nem ismételhető nterjúk a 20. század kiemelkedő személyiségeivel, rádiós adásfolyamok (mint például a Szabad Európa Rádió vagy a BBC magyar adásának archív felvételei), események hangfelvételei (például a Levéltárban a Nagy Imre és társai perének teljes hanganyaga), vagy hagyatékokból származó felvételek (például tengerentúli magyar emigráció életének fontos mozzanatait dokumentáló szalagok), részletezi Lukács Bea.

A Nagy Imre per teljes anyagát is hangszalagra rögzítették. A hangfelvételek egy része pótolhatatlan történelmi forrásForrás: Origo

A digitalizálási, átmentési programok során

a hordozók sérülékenységére nagy hangsúlyt fektet az OSZK,

de ugyanilyen gondossággal kezelik a lejátszó berendezéseket is. "Megesett, hogy egyedi legyártatással pótoltunk már nem kapható alkatrészeket. Előfordulhat egy­-egy analóg audió vagy audiovizuális hordozó esetében, hogy remek állapotban maradt meg, de teszem azt, ötven év múlva már múzeumban kell majd a lejátszóberendezést keresgélni. Ezért is kiváló a fenti fejlesztés – mert óvja magát a magnót is."

Nem tudni, milyen adathordozót hoz a jövő

A nemzeti könyvtárak számára világszerte nagy kérdés, hogy milyen technológiát alkalmazzanak a régi anyagok újraírásához. "Húsz éve a Szabad Európa Rádió archív mágnesszalagjait még VHS­-re írtuk a könnyű kutathatóság érdekében -- meséli Lukács Bea. -- A DVD drága és nem egykönnyen elérhető technológia volt, azonban a VHS­-nek határos az élettartama, a  DVD­-nek is, s most már a BluRay DVD-­nek is."

Még nem tudni, hogy mi lesz a jövő hangrögzítője. A CD és DVD lemezek minősége is véges tartamúForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Folyamatosan újabb és újabb mentési, átírási módszert és tárolóeszközt kell kitalálniuk, és a technológia fejlődésével gyorsul a folyamat. "Ma a digitális fájl és a különböző digitális tárhelyek jelentik a megoldást, de kérdés, hogy meddig, illetve mikor derül ki ezekről is, hogy milyen sérülékenyek, vagy egy formátum mikor és milyen gyorsan avul el", összegzi az OSZK munkatársa.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK