Zöld tűzgömböt filmeztek Bangkokban

tűzgömb, Bangkok
Így festett a tűzgömb Bangkok egén
Vágólapra másolva!
Thaiföldön és Lengyelországban is látni lehetett azt az óriási zöld tűzgömböt, ami november 2-án jelent meg bolygónk egén. Bár hasonló a két jelenség, kutatók biztosak benne, hogy nem ugyanarról a meteorról van szó.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint este kilenc körül hasított át a thaiföldi Bangkok egén ez a hatalmas, látványos zöld tűzgömb, amelyről több felvétel is készült. Bár kicsit halványabb, de hasonló jelenséget Lengyelországból is látni lehetett, méghozzá Halloween estéjén, valamikor helyi idő szerint este hat környékén.

Európa több részén látták

A Nemzetközi Meteor Egyesület (International Meteor Association, IMA) összesen 60 jelentést kapott az Európából látható meteorról, nem kizárólag Lengyelországból, mivel halványzöld felvillanásokról Hollandiában, Svédországban és Ausztriában is beszámoltak.

A Tauridákból érkezhetett

A különleges fénygömb valószínűleg a most erre járó Tauridák meteorrajból származott, amelyet az

angolszász világban időnként csak halloweeni tűzgolyókként emlegetnek,

hiszen minden évben október közepétől november közepéig figyelhető meg. A meteorraj idején elég sokszor jelentkeznek az atmoszféránkban tűzgömbök, amelyek egyszerűen csak nagyon fényes meteorok. A zöld színt valószínűleg a meteorban található egyfajta fém okozta – ezek a sziklák nagy mennyiségű nikkelt és magnéziumot tartalmaznak, amelyek éghetnek zöldes-kékes lánggal.