Kórosan vékony és púpos az oroszlán a pekingi állatkertben

pekingi oroszlán, tigris, sovány, beteg
Vágólapra másolva!
Lehet vitatkozni arról, hogy az állatkertekkel van-e baj, vagy nincs – a pekingi városi állatkert viszont könnyen lehet, hogy rosszul csinál valamit, ha ilyen fotók érkeznek az oroszlánjukról és a tigrisükről. 
Vágólapra másolva!

Október 22-én fotózták le azt a két állatot, amelyekről a képeknek köszönhetően kiderült, hogy a pekingi állatkertben nem tartják túl jól a gondozásukra bízott jószágokat. A Twitter kínai megfelelőjén, a Weibo nevű weboldalon kezdett el terjedni a két fotó, a helyi média pedig – egyértelműen – rögtön felkapta a sztorit.

A ketrec sem a legjobb

A képeket egy állatvédő tette fel a netre, de vádaskodás helyett arra is rámutatott, hogy megeshet: az állatok születésüktől fogva betegek. Igaz, ez nem magyarázza magát a környezetet – mind az oroszlán, mind a tigris elég nomád körülmények között látható a fotókon, bár nem lehet tudni, hogy egyébként is ilyen helyen tartják-e őket, vagy csak ideiglenes bezárásról van szó.

Az étrend rendben van

A képek felkerülése után nem kellett sokat várni az állatkert hivatalos válaszára sem: a sajtóközleményben egyértelműen kijelentik, hogy az állatokat az előírtaknak megfelelően etetik, és az egészségi állapotuknak semmi köze nincsen ahhoz, ahogy kinéznek.

Az oroszlánt például hétfőtől szerdáig 4,5 kiló marhahússal és 1,5 kiló bárányhússal etetik, pénteken 4 kiló marhaszívet és 3,5 kiló marhamájat, szombaton pedig 14 élő nyulat vagy 12 élő csirkét kap, hogy a lehető legfrissebb húshoz jusson. A csütörtök és a vasárnap etetésmentes nap, de ebben nincsen semmi különleges – a nagymacskák étrendje általában minden állatkertben valahogy így fest. A szakértők azonban hozzátették, hogy

ennek ellenére kivizsgálják, hogy valóban megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék jut-e mindkét nagymacska számára.

A beltenyészetet okolják

Egy felnőtt hím oroszlánnak ugyanis nem így kellene kinéznie – ezt mindenféle szakértelem nélkül bárki meg tudja állapítani. Egy átlagos egyed 150 kilogrammot nyom, a pekingi példány alig érheti el a 100 kilót. A pekingiek szerint az állat már akkor ilyen vékony volt, amikor a harbini állatkertből megérkezett hozzájuk 2008-ban, és az étrend folyamatos kísérletezésével sem sikerült megfelelően felhizlalni.

Így fest egy egészséges oroszlán Forrás: http://hdwyn.com/

Azt is megjegyezték, hogy mivel ilyen albínó állatok nagyon ritkán fordulnak elő, általában szűk genetikai csoportban pároztatják őket, ez pedig különböző deformációkhoz és betegségekhez vezet – lehet, hogy ez az állat is ilyesmiben szenved.

Állatorvosi vizsgálat alatt állnak

Sem az oroszlánt, sem a tigrist

nem láthatják a látogatók jelenleg az állatkertben,

mivel mindkét állatot állatorvosok vizsgálják, hogy megállapíthassák, pontosan miért ilyen kórosan soványak. Azt nem tudni, hogy erre az interneten keringő fotók késztették az állatkert vezetőit, vagy már ezelőtt is tettek intézkedéseket az oroszlán és a tigris állapotának javítására – mindenesetre a lényeg az, hogy most már biztosan kiderül, ki a ludas azért, hogy így néznek ki ezek a gyönyörű állatok.