Legkevesebb 470 tonna aranyat rejthet az az első kínai tengerfenékben felfedezett "kolosszálisnak" jellemzett lelőhely, amelyre 2 ezer méter mélységben bukkantak szakemberek három év kutatást követően.

A kelet-kínai Santung tartomány igazgatása alá tartozó Pohaj tengeri területeken, a Szansan-sziget vizeiben a tartományi Földtani és Ásványtani Kutatóintézet végeztetett méréseket. A China Daily című napilap beszámolója szerint a 20 tonna feletti aranykészlettel rendelkező bányákat már "nagynak" szokták nevezni. 

aranybánya, mongólia, aranykitermelés, aranyrög, Jargalant, kisüzemi bányászatForrás: AFP/Berthier Emmanuel

Hatalmas feladat lesz a feltárás

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az aranyérc felszínre hozatala komoly kihívás elé állítja majd a Laizhou Rehi Mining vállalatot. Nem lesz könnyebb feladat az űrhajók dokkolásának végrehajtásánál - fogalmazott a feltárás projektmenedzsere. Csang Csü-csin beszélt arról is, hogy a "hagyományos" aranybányászat a talaj többnyire ezer méteres mélységeiben zajlik, s ebben a kínai bányászok gyakorlattal rendelkeznek. Az óceánban történő feltáráshoz viszont nem csak új eszközökre lehet szükség, de nagyjából ezer ember egyidejű munkájára is.

A technológia nem a legmodernebb

Csang azt is megjegyezte, hogy bár Kína a világ vezető aranykitermelője, technológiája nem tartozik annak élvonalába.

A Szansan-sziget térsége egyébként bőséges aranyérc tartalékokkal rendelkezik és már jelenleg is Kína egyik legfontosabb nemesfém-kitermelő helye. A legnagyobb aranytartalékokkal rendelkező kínai város, Lajcsou környékén a föld mélyében több mint 2 ezer tonna aranyércet sejtenek.

Megbolygathatja a tengeri ökoszisztémát

A nyersanyag és ásványi anyagok forrásainak fogyása közepette mind nagyobb figyelem irányul a Föld felszínének 70 százalékát kitevő tengerfenék alatt rejlő kincsek kitermelésének lehetőségeire. A jelentős potenciál ellenére természetvédők és kutatók egy csoportja ellenzi a tengeri ökoszisztéma megbolygatásával járó gazdasági tevékenységet.