Hatalmas földönkívüli űrhajókra emlékeztető felhőket fotóztak a dél-afrikai Fokváros felett.

Mielőtt azonban halálra rémülnénk a földönkívüli invázió gondolatától, fontos megjegyezni, hogy teljesen normális meteorológiai jelenséggel állunk szemben – egészen pontosan lencsefelhőkkel.

Did you notice the UFO's flying over #capetown yesterday? 👽 Photo by @mijlof 📷

Instagram South Africa (@instagram_sa) által közzétett fénykép,

A lencsefelhők (altocumulus lenticularis) a fellegek látványos és viszonylag ritkán megfigyelhető csoportját képezik. Többnyire nagy kiemelkedések felett, valamivel azok mögött, az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre.

Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. Miközben a gáz áramlik bennük, egyik oldalukon folyamatosan keletkeznek, míg a túloldalon feloszlanak. A hegynek ütköző levegő felemelkedik, eközben lehűl és nedvességtartalma kiválik - ez alkotja a felhőt.

A fokvárosihoz hasonló lencsefelhők Japán felettForrás: Wikimedia Commons

Nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a topografikus helyzet miatt a gáz már süllyedni is kezd. Ekkor a vízcseppek elpárolognak, ezért az állóhullámnak csak a hegy kiemelkedése feletti "csúcsa" jelentkezik felhőként. Emiatt a felleg viszonylag kicsi és jól körülhatárolt lesz, így alakul ki a látványos lencse alak.