Vírusokkal próbálják megmenteni a legértékesebb selyemhernyót

Woman at village silk loom weaving Assam Muga natural undyed silk in Sualkuchi, Assam, India, Asia color image travel photography travel destinations day indoors people WOMAN women work craft crafts factory factories interiors WEAVING WEAVER weavers LOOM
Háziipari selyemszövés Asszamban
Vágólapra másolva!
A világ egyik legértékesebb selymét, az asszami vagy muga selymet, a legritkább vadon élő selyemlepke hernyója, a muga selyemhernyó adja. Ez az állat azonban nagyon érzékeny a bakteriális fertőzésekre, amelyek kihalással fenyegetik. Brit kutatók most a baktériumokat támadó fágok bevetésével próbálják megmenteni az értékes rovart a pusztulástól.
Vágólapra másolva!

A világ selyemtermelésének nagy részét a tenyésztett selyemlepke (Bombyx mori) hernyójának gubójából (kokonjából) állítják elő. Akad azonban több vadon élő selyemlepke is, amelynek gubóját begyűjtik a lepke kikelése után, és úgynevezett vadselymet készítenek belőlük.

Vadselyem

A vadselymek rendszerint jóval értékesebbek, mint a tenyésztett selyem.

Közülük is kiemelkedően értékes az aranyszínű asszami vagy muga selyem.

Ezt a selymet az indiai Asszam tartományban őshonos muga selyemhernyó (Antheraea assamensis) kokonjából állítják elő.

Muga selyemhernyó Forrás: Wikimedia Commons

A selymhernyók azonban nagyon érzékenyek a bakteriális fertőzésekre, amelyek akár a kipusztulásukhoz is vezethetnek. Ezt próbálják megakadályozni a brit Leicesteri Egyetem munkatársai. Egy olyan fágterápiát (a fágok a baktériumokat pusztító vírusok) fejlesztettek ki, amely megvédi a muga hernyókat a betegségtől.

Hernyókat pusztító baktériumok

Az aranyszínű muga selyemfonál előállítása – amely a világ egyik legritkább és legértékesebb selyme – Asszam tartomány hagyományának és kultúrájának szerves része. Az utóbbi néhány évben azonban csökkenőben van a selyemtermés, mivel egyre elterjedtebb

egy a hernyókat pusztító bakteriális betegség (úgynevezett flacherie), amelyet a hernyók a fertőzött levelek fogyasztásával kapnak meg.

Háziipari selyemszövés Asszamban Forrás: Robert Harding/Annie Owen

Azért, hogy megmentse Asszam selyemiparát, Mahananda Chutia asszami kutató csatlakozott Martha Clokie professzorhoz a Leicesteri Egyetemen, hogy közösen meghatározzák a betegség kezelésére alkalmas bakteriofágokat, valamint azt, hogyan és mikor jutassák ki ezeket a hernyókhoz.

Baktériumokat pusztító fágok

A kísérletek folyamán találtak olyan fágokat, amelyek alkalmasak a muga hernyókat támadó baktériumok elpusztítására. Bár antibiotikumokat is vizsgáltak, a fágterápia sokkal hatékonyabbnak tűnik.

A dolog neheze, hogy miként jutassák be a fágokat a hernyókba.

A kísérletekben eleinte beinjektálták ezeket, majd sikerült olyan módszert kidolgozni, hogy a hernyók szájon át vegyék be a fágkészítményt.

Mahananda Chutia a laborban Forrás: University of Leicester

Az ideális egy olyan módszer kifejlesztése lenne, amelyben a vírusokat azokra a levelekre lehetne permetezni, amelyeket a hernyók fogyasztanak. Így a fágok bejutnának a hernyó szervezetébe és megvédenék őket a bakteriális betegségektől.