Kistapír született a Nyíregyházi Állatparkban, a látogatók tavasztól láthatják a furcsa kis állatot.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője, osztályvezetője szerdán az MTI-nek elmondta: a kis tapír mamája 2013-ban az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői intézménybe, ahol már régóta élt egy hím.

Most még kis csíkos

A nőstény 13 hónapnyi vemhesség után egy héttel ezelőtt hozott világra utódot.

Egyhetes dél-amerikai tapír és anyja, Pamela a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika házában. A tapírok a legnagyobb termetű dél-amerikai emlősök, súlyuk akár a 320 kilogrammot is elérhetiForrás: MTI/Balázs Attila

A kis tapír bundája hosszirányban világos színű csíkos és sormintaszerű foltok láthatók rajta. Az álcázást szolgáló bundaszín néhány hónap alatt tűnik majd el róla, s 6-8 hónapos korában már ugyanolyan színű lesz, mint szülei.

A tapírok maradékból állnak össze

Révészné Petró Zsuzsa kiemelte: az ősi legenda szerint az isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. Az állat 35 millió éve alig változott, és rendkívül furcsa kinézetű. Koponyája hatalmas, amelynek elülső részén csonttaraj van, felső ajka és orra egyesülve lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain négy, a hátsón három ujj található.

A kis tapír egyelőre még csíkos, pár hónap múlva olyan bundája lesz mint szüleinekForrás: MTI/Balázs Attila

Kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest viszont hihetetlenül mozgékony és fürge.

Torpedóként veti be magát az erdőbe

Természetes ellenségei a természetben a jaguárok és a pumák, s ha megtámadják, különleges testalkatának és rövid szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőbe, lerázva támadóit. A Földön négy tapírfajta él, közülük a dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) állománya a legstabilabb, de élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat is veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta.

A legenda szerint az isten a tapírokat abból rakta össze, ami a többi állat teremtése után megmaradtForrás: MTI/Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatkertben a tapírpár és kicsinye az épülő Andok házában él, amelynek műszaki átadása a napokban megtörtént, és tavasztól a nagyközönség számára is megnyitják majd a dél-amerikai állatvilág egyedeit bemutató létesítményt.