Sötét és futurisztikus a marsi szkafander új prototípusa

2015.11.13. 14:38

Habár az emberes Mars-expedíció még kicsit messze van, a NASA már gőzerővel készül rá. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az amerikai űrügynökség előrukkolt a leendő űrutazók szkafanderének prototípusával.

A szimplán Z-2-nek elnevezett űrruha kinézete alapján simán beleillik egy hollywoodi sci-fi filmbe. Tervezői egyetlen szempontot tartottak szem előtt: a vörös bolygó felszínének felfedezését. Ebből a koncepcióból kiindulva az új szkafandert a jövőbeli űrutazók nem viselik majd űrséták során, vagy az űrhajók fedélzetén.

„Arra terveztük, hogy a bolygón az asztronauták teljes mértékben elláthassák feladataikat – feltérképezhessék a felszínt, mintákat gyűjtsenek vagy rovert vezessenek” – magyarázta a NASA. Az űrügynökség szerint a csípő és válli rész állítható, így a ruha a különböző testméretekhez könnyen hozzáigazítható. A Z-2 könnyű és tartós anyagból készült, így hosszabb küldetésekre is alkalmas lesz a nem kifejezetten barátságos marsi környezetben.  

A marsi szkafander prototípusa elölrőlForrás: NASA

Még közel sincs kész

A marsi szkafanderről készített első terveket még 2014-ben mutatták be. Bár az előző változathoz képest a dizájn módosult, kinézete továbbra is emlékeztet a Tron filmekben látott futurisztikus öltözetekére. Külön figyelmet érdemel a hátizsákszerű rész, ami tulajdonképpen „bejárati ajtóként” funkcionál. Ezen keresztül juthat be az asztronauta a ruhába, ami emiatt inkább hasonlít egy járműhez, mint űrgúnyához

A hátizsákszerű tartozék valójában a ruha "ajtaja"Forrás: NASA

Ugyan a Z-2 látszatra eléggé készterméknek tűnik, a végső változat még odébb van. A jelenlegit kizárólag földi tesztelésekhez, szimulációkhoz fogják használni. Ahhoz, hogy a földön kívüli környezettel kompatibilis legyen, olyan anyagokkal kell beborítani, ami védi az embereket a marsi felszínt érő káros sugárzásoktól. Az emberes Mars-expedíciót a NASA a 2030-as években tervezi megvalósítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK