Az izraeli régészeti hatóság hétfőn bemutatta azt a római kori, 1700 éves mozaikpadlót, amelyet az izraeli Lodban egy korábban feltárt villa udvarán fedeztek fel, amikor éppen látogatóközpontot építettek, hogy az érdeklődők megtekinthessenek egy másik, húsz évvel ezelőtt felfedezett mozaikpadlót.

A 11 méter széles és 13 méter hosszú, tavaly nyáron felfedezett mozaikpadló egy villa udvarát borította. Az épület egy római és bizánci korszakban benépesült környéken állt. A mozaik képein vadászó állatok, halak, vázák és madarak láthatók. A képek minősége nagy tehetségű művészre vall - mondta el Amir Gorzalczany, a feltárás vezetője. 

Feltárják a gyönyörű mozaikpadlót a már korábban felfedezett villábanForrás: IAA (Izraeli Antikvitások Hatósága)

A mozaikra pár méterrel a két évtizeddel korábban előkerült másik mozaik mellett bukkantak rá. Az 1990-es években először felfedezett mozaikpadló a villa nappaliját díszítette és a régészek szerint egyike a leglátványosabbaknak az ország területén eddig fellelt mozaikok közül.

A mozaik minősége elismert művész keze munkáját dicsériForrás: IAA (Izraeli Antikvitások Hatósága)

Az eredeti mozaikpadlót a New York-i Metropolitan Múzeumban, a párizsi Louvre-ban és a szentpétervári Ermitázsban is kiállították. Jelenleg a velencei Cini galériában látható, és akkor tér vissza Lodba, amikor elkészül a látogatóközpont.