Kiderült, mi áll a motiváció hiánya mögött

Rossz diák, lusta tanuló
Vágólapra másolva!
Nem kevesebb, inkább a szokásostól eltérő agyi aktivitás okozhatja azt, ha valaki hajlamosabb hamar elveszíteni a lelkesedését és a motivációját – derült ki egy friss brit kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az Oxfordi Egyetem neurológusai megvizsgálták, hogyan működik a motivált és kevésbé motivált emberek agya, ha különböző nehézségű feladatokat kell megoldaniuk. A kísérletet 40 ember bevonásával végezték, akiket aszerint válogattak össze, mennyire érzik magukat lelkesnek és tettre késznek általánosságban, mindennapjaik során.

Rossz diák, lusta tanuló Forrás: AFP/Eric Audras

A gondosan kiválogatott alanyoknak ezután különböző nehézségű és kevesebb vagy több energiát igénylő játékokat kellett elvégezniük – de kaptak lehetőséget arra is, hogy passzolják a számukra nem szimpatikus feladatokat. A kutatás során az alanyok agyműködését végig MRI segítségével figyelték meg.

Máshogy dolgozik a lusták agya

Nem meglepő módon azok, akik alapvetően motivációhiánnyal érkeztek a kísérletre, gyakran elpasszolták a „melósabb” feladatokat, a kutatók viszont érdekes fejleményre lettek figyelmesek:

a lustább emberek agya nem mutatott kevesebb aktivitást, inkább csak más területeket vont be a munkába.

A premotoros kéregben fokozott agyi aktivitást figyeltek meg – ez azt jelenti, hogy a lustább emberek agya is rendesen dolgozik, csak éppen nem olyan hasznosan, mint a motiváltabb társaiké.

Nagyobb megerőltetésre van szükség

„Kevesebb agyi aktivitásra számítottunk, mivel a lustább emberek kevésbé végezték el a nagyobb energiabefektetéssel járó feladatokat” – írja sajtóközleményében az egyetem neurológusa, Maszud Huszain. „Ennek pont az ellenkezőjét figyeltük meg. Úgy gondoljuk, az lehet a titok, hogy az agyi folyamatok kevésbé hatékonyak, így

az embernek ahhoz, hogy rávegye magát egy feladat megoldására.”

Kevésbé hatékonyan működik az agy

Az MRI a lustább emberek agyának elülső felében sokkal kevesebb aktivitást mutatott, ezért valószínűsíthető, hogy a motivációhiányban szenvedők agya kevésbé hatékonyan működik. „Az agy az energiatartalékaid öt százalékát használja fel egy nap” – magyarázta Huszain. „Ha több energiára van szüksége, hogy egy feladatnak nekiálljon, a motiválatlan embereknek nagyobb erőfeszítést jelent rávenni magukat a munkára.”

A lusták agya több energiát használ fel egy nehezebb feladat elindításához Forrás: AFP/RIA Novosti

Az Alzheimer-kutatásban is segíthet

A kutatás egyébként nem csak a motivációhiányra talál megoldást – Huszain és kollégái reménykednek benne, hogy az eredmények az

Alzheimer-kór kezelésében is szerepet játszhatnak,

ahol az agynak nincs annyi mentális energiája, hogy alapvető feladatokat megoldjon, még akkor sem, ha a szervezet fizikailag tökéletesen képes lenne rájuk.