Fagyott állatkertben őrzik meg az elpusztult orrszarvút

szélesszájú orrszarvú
Északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni)
Vágólapra másolva!
A Smithsonian Intézetben lévő természettudományi múzeumba küldik San Diegó-i állatkertben vasárnap elpusztult szélesszájú orrszarvú tülkeit és tetemét.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, vasárnap – rossz egészségi állapota miatt – el kellett altatni a San Diegó-i állatkert 41 éves Nola nevű északi szélesszájú orrszarvúját (Ceratotherium simum cottoni). Nola halála után már csak három példány maradt az alfajból, valamennyi az Ol Pejeta természetvédelmi területen, Kenyában. A másik alfajból, a déli szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum simum) még valószínűleg 11-12 ezer egyed él, főként Dél-Afrikában.

Nola Forrás: © Jeff Keeton/Jeffrey Keeton

Frozen Zoo

Nola tülkeit és testét a Smithsonian egy látogatóktól elzárt részén fogják tárolni más északi szélesszájú orrszarvúaktól származó maradványokkal, hogy segítse e „csodás fajjal” kapcsolatos további kutatásokat, nyilatkozta kedden az állatkert képviselője.

A Nola halálát követő percekben az állatkerthez tartozó Természetvédelmi Kutató Intézet munkatársai mintát vettek az állat petefészek- és méhszöveteiből, amelyet az intézet Frozen Zoo (Fagyott állatkert) nevű részlegében őrzik majd a vizsgálatokhoz. A Frozen Zoo-nak 11 másik északi szélesszájú orrszarvútól van már genetikai mintája.

Sperma van petesejt nincs

Sajnos azonban – a várakozásoknak megfelelően – a kutatók azt tapasztalták, hogy a petesejtjei életképtelenek, ezért azokat nem gyűjtötték be.

A Fagyott állatkertnek van északi szélesszájú orrszarvútól származó spermája, de petesejtje nincs.

Jelenleg ugyanis nem létezik módszer arra, hogy petesejteket vegyenek ki élő orrszarvúakból.

A szakemberek számos lehetőséget vizsgálnak az alfaj megőrzésére vagy esetleges visszatelepítésére, ha a három megmaradt orrszarvú is elpusztul.

Északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) Forrás: Wikimedia Commons

Felélesztés béranya segítségével

Az egyik lehetőség, hogy hibridet hoznak létre az északi és a déli szélesszájú orrszarvúból. A másik, hogy északi szélesszájú orrszarvú embriókat hoznak létre – valószínűleg egy őssejtvonalból – és déli szélesszájú orrszarvú nőstényt használnak béranyaként.

Az állatkert szafariparkjába hat déli szélesszájú orrszarvú érkezik még ebben a hónapban Dél-Afrikából. Ezek közül kerülhet ki az esetleges béranya.