Először bukkantak szauropodák nyomaira Skóciában

Alamosaurus, szauropoda
A szauropodákhoz tartozó Alamosaurus
Vágólapra másolva!
Első ízben bukkantak szauropodák lábnyomaira paleontológusok Skóciában: a nagyjából 170 millió évvel ezelőtt élt nagytestű növényevők több száz lábnyomát az ország északnyugati partjainál fekvő Skye szigetén fedezték fel.
Vágólapra másolva!

A szauropodanyomok, amelyeket Skócia eddig feltárt legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyén fedezték fel, fontos információkkal szolgálnak a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokat tömörítő őslénycsoport evolúciójáról, életmódjáról és élőhelyéről - olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

A szauropodákhoz tartozó Alamosaurus Forrás: Wikimedia Commons

Sós vizű lagúna volt

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy hajdan sekély, sós vizű lagúna helyén fedezték fel a nyomokat, amelyek elemzésével arra jutottak, hogy azok a szauropodák közé tartozó Apatosaurusok (régebben Brontosaurusok) és Diplodocusok korai, távoli rokonaitól származnak.

Több mint tíztonnás monstrumok

A Scottish Journal of Geology című folyóiratban közölt tanulmány szerint

a Skye szigetén élt óriások legalább 15 méter magasra és több mint tíztonnásra nőttek.

Mostanáig mindössze kis számú csont- és fogtöredék bizonyította, hogy hajdanán Skóciában is éltek szauropodák. A középső jura földtörténeti időszakból származó kövületek rendkívül ritkák és a Skye-sziget a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol találni ilyeneket.

Sok időt töltöttek a parton

A most talált nyomok - amelyek közül a legnagyobb 70 centiméter átmérőjű - és a világ más tájain nemrég talált hasonló leletek azt mutatják, hogy a szauropodák sok időt töltöttek a part menti területeken és sekély vizek környékén. Korábban úgy vélték, hogy a hatalmas növényevők a szárazföldre koncentrálódtak.

"Olyan rengeteg lábnyom keresztezi egymást, mintha egy őslénydiszkó nyomait őrizték volna meg a kövek" - mondta a kutatást vezető Steve Brusatte, felfedezésükre utalva.