Rendkívül mérgező halat mentett meg a búvár

sünhal
A sünhalak alapállapotukban nagyon barátságos kis lények
Vágólapra másolva!
Kevesen mernék megkockáztatni, hogy testközelből próbáljanak meg kihúzni horgot egy sünhalféle szájából – leginkább azért, mert az állat rendkívül mérgező, szúrása komoly fájdalmakat okoz. A videón látható búvár azonban úgy tűnik, nem fél a lehetséges következményektől.
Vágólapra másolva!

A sünhalfélék (Diodontidae) nem tartoznak a tengerek legbarátságosabb élőlényei közé. Egészen addig, amíg nem érzik magukat veszélyben, nagyon aranyosak kidudorodó szemeikkel és majdnem mosolyra álló szájukkal, ha viszont megijednek, vizet szívva a bőrük alá felfújják magukat, és kimeresztik mérgező tüskéiket. A méreg az emberre is hat, és

rendkívül fájdalmas lehet, ha bekerül a véráramba.

Éppen ezért minden csodálatunk ezé a búváré, aki meglátta a bajba jutott kis sünhalat, és megpróbálta kihúzni szájából a beakadt horgot.

Jaj a búvárnak, ha a sünhal bepánikol

A videó ugyan nem új, de emberségből mindenképpen kötelező lecke. Azt nem tudni, a sünhal hogyan úszta meg, hogy kifogják a horoggal együtt, de az biztos, hogy a halászokkal (vagy esetleg tengeri szeméttel) történt találkozás fájdalmas emléket hagyott az állatban – szó szerint.

Jól látható a videón, ahogy a búvár lassan, óvatosan közelíti meg a halat, hogy még véletlenül se ijessze meg. Mindez egészen jól is megy addig, amíg el nem kezdi határozottabban húzni a hal szájába akadt horgot.

A sünhal ekkor kicsit bepánikol, és elkezdi felfújni magát, de a búvárnak van annyi lélekjelenléte, hogy nem elengedi, hanem csak feljebb csúsztatja kezét az állat testén oda, ahol már nincsenek tüskék. A horog végül kikerül a sünhal szájából, és a búvár is megússza sérülések nélkül az esetet.

Felfújódott sünhalféle Forrás: Flickr / Froschmann

Gyakorlatilag mindenük mérgező

A sünhalféléket egyébként gyakran összekeverik a gömbhalakkal – mindkét halféle úgy védekezik, hogy felfújja magát és kimereszti mérgező tüskéit, illetve jóval kisebb sörtéit. A sünhalak viszont nem csak a tüskéket vetik be, ha a ragadozók elleni védelemről van szó,

bőrükben, ivarmirigyeikben és májukban is méreganyagot termelnek.

A mérgük elsősorban a halak által elfogyasztott mérgező algákból képződik, amelyeket először megemésztenek, majd a méreganyagokat kiválasztják belőlük. Az első ránézésre ártalmatlannak tűnő állatok így igazán meg tudják nehezíteni a rájuk vadászó ragadozók dolgát.

Veszélyes ínyencség

Számukat sajnos az ember tizedeli – gyakran adják el a kifogott sünhalakat tengerparti szuvenírboltokban, ahol felfújódott állapotban kiszárítják, majd lelakkozzák őket.

A sünhalak alapállapotukban nagyon barátságos kis lények Forrás: Stig Nygaard

Mérgező szerveik miatt nem szerepelnek a halpiacok kínálatában, kivéve Japánt, ahol különleges ínyencségnek számít a "fugu.A külön erre szakosodott japán séfek számára komoly kihívást jelent a mérgező részek nagy részek eltávolítása, hogy csak annyi (még mindig méregtől átitatott) húst hagyjanak meg belőlük, amely még nem veszélyes az emberi szervezetre. Persze magától értetődik, hogy ez rendkívül kockázatos ételnek számít, így nem is olyan ritka, hogy a sünhal csemegére vágyó vacsorázó szervezetébe a megengedettnél több méreg kerül, amibe belehal.