Star Wars szereplő hajáról neveztek el egy ősi növényevőt

Amidala, Star Wars, frizura
A szóban forgó frizura
Vágólapra másolva!
Furcsa külsejű prehisztorikus teremtmény megkövesedett maradványaira bukkantak kutatók a spanyolországi Cuenca tartományban.
Vágólapra másolva!

A szakemberek a Xenokeryx amidalae, vagyis Amidala különös szarva nevet adták az állatnak, mivel a feje tetején található három szarv közül a legnagyobb "kísértetiesen hasonlít ahhoz a frizurához, amelyet Amidala viselt a Csillagok háborúja első epizódjában, amikor szülőbolygója, a Naboo királynője volt". A kutatók egy felnőtt és két fiatal példány fosszíliáit tárták fel.

Növényevő volt

A madridi Nemzeti Természettörténeti Múzeum paleontológusaként dolgozó Israel Sanchez szerint a Xenokeryx

egy nagyjából szarvasméretű növényevő volt.

A hímeknek a szemük felett - a zsiráfokhoz hasonlóan - két kisebb, a fejük tetején egy nagyobb, t betűre emlékeztető szarvuk volt. A szájuk felső részéből agyarszerű fogak lógtak ki, amelyek feltehetőleg fajtársaik megfélemlítésére, illetve lenyűgözésére szolgáltak.

A szóban forgó frizura Forrás: YouTube / Lucasfilm

A PLOS ONE című folyóiratban közölt eredmények szerint a nőstényeknek sem szarvuk, sem agyaruk nem volt.

Medvekutyák társaságában élt

A nagyjából 15 millió évvel ezelőtt, a mai Európa területén élt Xenokeryx a fűvel borított, folyókban gazdag meleg környezetet szerette. Az orrszarvúk, korai elefántok, szarvasok, lovak, krokodilok és a mára kipusztult "medvekutyák" (Amphicyonidae) társaságában élt teremtmény valószínűleg levelekkel, gyümölccsel és gyökerekkel táplálkozott.

A kérődzők egy már kihalt csoportjába tartozó Xenokeryx ma élő legközelebbi rokonai az afrikai zsiráfok és okapik, habár a prehisztorikus lénynek nem volt hosszú nyaka.