Túl sokat fúrnak a fogorvosok

Minden második profi focistának rossz állapotban vannak a fogai dr life fogorvos
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál tanulmány szerint a fogszuvasodás sok esetben kivédhető, sőt, megállítható és visszafordítható pusztán megelőző-megtartó kezeléssel. A fúrónak csak akkor kellene előkerülnie, ha egy fog már ténylegesen lyukas.
Vágólapra másolva!

A Sydney-i Egyetem fogorvosai által hét éven át készített és most a Community Dentistry and Oral Epidemiology című folyóiratban közölt felmérés azt bizonyítja, hogy a hagyományos fúrás-tömés az esetek mintegy 30-50 százalékában kiváltható megelőző jellegű szájápolással.

Fúrás nélkül is megelőzhető lenne a szuvasodás nagy része (illusztráció) Forrás: Thinkstock

„A fogszuvasodás eseteinek jelentős részében a tömés nem indokolt” – hangoztatta a cikket jegyző Wendell Evans, az egyetem tanára. „A kutatás azt jelzi, hogy a fogorvosok többségének hozzáállása a fogszuvasodás kezeléséhez jelentős revízióra szorul. Tanulmányunkban rámutattunk, hogy a megelőzésre összpontosító megközelítés számos előnnyel bír a jelenlegi gyakorlathoz képest.”

Elavult a fogorvosi hozzáállás

„Sokáig az volt az általános nézet, hogy a fogszuvasodás gyorsan előrehaladó folyamat, ezért legjobb, ha a kezdődő szuvasodást minél korábban azonosítjuk, és azonnal eltávolítjuk” – folytatja a gondolatot Evans. „Azt gondoltuk, ez az egyetlen biztos módja annak, hogy megakadályozzuk a tényleges lyukak kialakulását. A szuvasodásnak indult állomány eltávolítása után az érintett fogat töméssel kell helyreállítani. Azonban immár 50 év felhalmozott kutatási tapasztalata igazolja, hogy a fogszuvasodás nem mindig progresszív, és

Átlagosan négy-nyolc évig is eltart, míg a szuvasodás a fog külső zománcrétegét áttörve eléri a belső dentinállományt. Ez rengeteg időt hagy nekünk arra, hogy azonosítsuk és kezeljük a szuvasodást, mielőtt valóban tömésre szoruló lyukat képezne.”

Ajánlott fúrásmentes protokoll

Evans és csapata ezért új ajánlást dolgozott ki a fogszuvasodás ellátására, amely a szuvasodás kockázatának felmérésétől kezdve a fogászati röntgenfelvételek helyes értelmezésén át a korai (még odvat nem képező) szuvasodás kezeléséig minden lépésre kiterjed.

A fogszuvasodás nem mindig progresszív, és sokszor nem kell tömni, hogy megállítsuk Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az ajánlott fúrásmentes protokoll az alábbi négy fő pillérre támaszkodik:

  1. A korai szuvasodás területének magas koncentrációjú fluoridoldattal való ecsetelése a fogorvosi kezelés keretében
  2. Az otthoni fogmosási technika fejlesztése
  3. A fő étkezések közötti nassolás és hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztásának visszaszorítása
  4. A kockázat mértékének megfelelő betegkövetés

„Ajánlásainkat elsőként a Westmead Hospitalban kezelt magas kockázatú betegeinken teszteltük, nagy sikerrel. Eredményeink azt mutatták, hogy a korai szuvasodás megállítható és visszafordítható, a fúrás és tömés alkalmazása pedig drasztikusan csökkenthető” – állítja a professzor.

Hét év igazolja az új eljárást

A fúrásmentes protokollt később Új-Dél-Wales és az ausztrál főváros környékének számos fogorvosi praxisa átvette. Hétévnyi tapasztalat alapján egyértelműen kimondható, hogy az új ajánlások szerint kezelt páciensek körében számottevően csökkent a fogszuvasodás kockázata, és 30-50 százalékkal alacsonyabb a végrehajtott fúrások-tömések aránya.

Evans és csapata ezért új ajánlást dolgozott ki a fogszuvasodás ellátására Forrás: AFP/Philippe Huguen

„Betegeinknek nyilvánvalóan megelégedésére szolgál az alacsonyabb szuvasodási rizikó és a kevesebb tömés – de hozzá kell tenni, hogy e cél elérésében nekik maguknak is tevékenyen részt kell vállalniuk” – mondta végül Evans. „Ez a fajta kezelés csak akkor lehet igazán eredményes, ha fogorvos és betege szorosan együttműködik.”