Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette, miért alakult ki a modern emberek laposabb arca, és miért található a Neander-völgyiek koponyáján több kidudorodó csont.

A Yorki Egyetem, a New York-i természettudományi múzeum és több spanyol intézet kutatóinak munkája feltárta, hogy miként hozta létre az arckoponya csontjainak eltérő fejlődése a Neander-völgyi és a mai ember arcán megfigyelhető szembeszökő különbségeket. 

A Neander-völgyinél folyamatos a csontlerakódás

A Nature Communications folyóiratban megjelent cikk elmagyarázza, hogy a születés után mindkét fajnál megfigyelhető a csontrétegek lerakódásának fokozatos növekedése az arcon. 

A modern embernél jóval robusztusabb Neander-völgyi embereket erősen kidudorodó szemöldökcsont és csúcs nélküli alsó állkapocs jellemezteForrás: iO9.com

Azonban míg a Neander-völgyieknél ez a csontlerakódás a tizenéves korban is folytatódott, a modern embereknél a lerakódást a csonteltávolítás ellensúlyozza, 

ennek eredményeképpen alakul ki a laposabb arc. „Amire ez a tanulmány rávilágít az az, hogy a modern emberek kétségtelenül eltérően növekednek, mint az őseik és közeli rokonaik, és mi vagyunk a különlegesek ilyen szempontból” – mondta Paul O'Higgins professzor, a cikk egyik szerzője, a Yorki Egyetem kutatója. 

Sok új kérdést kell még megválaszolni 

„Bár izgalmas felfedezni, hogy egyedi a növekedési mintázatunk, ez egyúttal sok további kérdést vet fel. 

Az alapvető kérdések közt szerepel: miért volt őseink arca olyan nagy és előreálló, 

és hogyan alakultak ki a modern emberekre jellemző kis arc jellemzői. 

Neander-völgyi ember rekonstruált portréjaForrás: wikimedia.org

További munkánkban ezekre a kérdésekre keressük a választ” 

– folytatta O'Higgins. A kutatócsoport egy 1926-ban, Gibraltárban talált fiatal Neander-völgyi felső állcsontjának vizsgálatára koncentrált. 

Neander-völgyi ember állcsont maradványai a Sidrón barlangbólForrás: CSIC Comunicación

Ez a példány egyike a Neander-völgyi gyerekektől származó kevés felfedezett ősmaradványnak, és segített kitölteni a felnőtt Neander-völgyi arcalakulásának fejlődésében tátongó rést. 

Több helyről származó mintákat elemeztek

A Neander-völgyiek és lehetséges őseik, a spanyolországi Sima de los Huesos (Atapuerca) környékén 400 000 éve élt emberszabásúak hasonló csontnövekedési mintázatot mutatnak, kis eltérésekkel. Sokkal jobban hasonlítanak egymáshoz, mint amennyire a modern emberekhez.

A Neander-völgyi emberek utolsó képviselői körülbelül 36 ezer évvel ezelőtt haltak kiForrás: AFP

A mostani összehasonlító tanulmányhoz a Sima de los Huesos-i hominidákat, valamint a gibraltári Neander-völgyit és más, Franciaországban talált Neander-völgyi maradványokat használtak.