Jobban alszik a gazdi a házi kedvencével

Action Actions ADULT Adults ALONE America ARCTIC Be lazy Being lazy Canada Close up CLOSE-UP Close-ups CONTINENT Continental area COUNT Counting Description Descriptions Dormant Enumeration Enumerations Human Human being Human beings Human presence Human
Photojournalist Yva Momatiuk resting with her dog named Mis, Canada. Biosphoto / Minden Pictures / Yva Momatiuk & John Eastcott
Vágólapra másolva!
Minden háziállat-tulajdonos komoly dilemma elé kerül, amikor el kell döntenie, hogy megengedje-e kedvencének a hálószobában alvást. Egyrészt kellemes, ha odagömbölyödik az oldalához vagy a lábához, másrészt bosszantó, ha horkolásával vagy hajnali mocorgásával felveri az embert. Egy új tanulmány szerint azonban az együtt alvás nyugtató hatása bőven ellensúlyozza a kellemetlenségeket.
Vágólapra másolva!

Egy most közzétett felmérés eredményei szerint minden horkolás vagy párnán mászkálás az éjszaka közepén ellenére a résztvevők arról számoltak be, hogy a házi kedvencükkel való alvás nagyobb biztonságérzetet és nyugalmat adott nekik, ami segítette a jobb éjszakai nyugodalmat.

Rengeteg állattartó kezeli családtagként a házi kedvencet Forrás: SCANPIX/©Jan Hĺkan Dahlström/Jan Hĺkan Dahlström

Sokan családtagként tekintenek a kedvencükre

Ez természetesen nem egy perdöntő tanulmány, így ha még nincs háziállata, ne rohanjon a boltba vagy az állatmenhelyre, hogy befogadjon egy hálótársat. De a Mayo klinika Alvásorvosi Központja által végzett kutatás egyike az elsőknek, amelyek

a hálószobába beengedett állatok alvásra gyakorolt hatását vizsgálja.

A felmérés részeként a kutatók 150 embert kérdeztek ki részletesen az alvási szokásaikról, és kiderült, hogy a résztvevők 49 százalékának van háziállata. E csoport tagjainak több mint a fele együtt alszik a házi kedvencével.

„Sok gazdi családtagnak tekinti a házi kedvencet, amelyet a lehető legtöbb szempontból be akar építeni az életébe” – írták a kutatók a Mayo Clinical Proceedings folyóiratban. „Mivel az ember jelentős időt tölt alvással, érthető az állattartóknak az a vágya, hogy az állataikat közel tudják magukhoz éjszaka.”

Megnyugtató az állat jelenléte

Noha a gazdik 20 százaléka számolt be arról, hogy az állatuk megzavarja az alvásukat a hálószobában, 41 százalék állította azt, hogy jótékony hatású vagy legalábbis nem zavaró az állatok jelenléte a pihenésükre.

Kiscsoportos kutatás volt, csupán 74 állattartó vett részt a felmérésben Forrás: Science Photo Library/DIABILITYIMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Diabilityimages/Science Photo Li

Egyik résztvevő, egy egyedülálló 64 éves asszony azt mondta, hogy sokkal elégedettebb, amikor kis kutyája a lábánál alszik, egy másik, 50 éves nő „nyugtató hatásúnak” jellemezte, amikor a cicája a mellén alszik.

Részletesebb vizsgálatok kellenek

Természetesen a szerzők is tisztában vannak tanulmány jelentős korlátaival. Először is nagyon kicsi a mintaméret: csupán 74 állattartó vett részt a felmérésben. Másodszor az egész alvásminőség-felmérés önbevalláson alapul, ami nem teljesen megbízható. Egyes emberek például úgy érzik, jól alszanak, pedig a mélyalvási fázisuk zavart lehet éjszaka.

A gazdik 41 százaléka számolt be arról, hogy a háziállatával könnyebben alszik Forrás: Biosphoto

Figyelembe véve azonban, hogy egyre gyakoribb a házi kedvencek jelenléte a hálószobában, ezt a területet mindenképpen érdemes tovább tanulmányozni. Ráadásul mivel a legtöbb házi kedvenc szeretne velünk aludni akkor is, ha mi nem akarjuk, érdemes tudni, hogy célszerű-e engedni nekik vagy sem.