Megmérgeztek nyolc oroszlánt Kenyában

2015.12.09. 09:10

Megmérgezték egy kenyai rezervátum nyolc oroszlánját, amelyek a BBC népszerű Nagymacska-napló című természetfilm-sorozatában szerepeltek.

A kenyai Masai Mara sivatagban játszódó sorozat a vadállatok életét mutatja be, a sorozat házigazdái - Simon King és Jonathan Scott - segítségével. 

Az oroszlánok közül kettő elpusztult, egy eltűnt, ötöt pedig állatorvosok gondoznakForrás: http://hdwyn.com/

Tehénhústól lettek rosszul

A szériából ismerős oroszláncsapat két tagja mérgezett tehénhústól pusztult el szombaton, egy oroszlán eltűnt, ötöt pedig állatorvosok vettek gondozásukba. A zoológus Scott, aki már negyven éve kíséri figyelemmel az oroszláncsapat életét, úgy vélte, "véget ért egy korszak". Az elpusztult oroszlánok egyike a 17 éves nőstény, Bibi volt, aki igazi hírességgé vált a hosszú éveken át futó sorozat révén. A BBC helyszíni forgatócsoportja szerint a nagymacska az oldalán feküdt és habzott a szája, amikor halála előtt rátaláltak.

Az állatvédők vasárnap reggel észlelték, hogy valami baj történt az oroszlánokkal, furcsán viselkedtek, és úgy tűnt, hogy görcsöktől szenvednek.

Legeltető gazdák tehették

A gyanú szerint az állataikat a Masai Mara rezervátumban legeltető gazdák mérgezhették meg az oroszlánokat. "Amikor senki nem látja, éjjelente marhát tízezreit terelik be a rezervátumba" - mondta el Scott. A legelő marhákra viszont vadásznak az oroszlánok, ami felbőszíti az állattartókat.

A Wildlife Direct állatvédő csoport vezetője, Paula Kahumbu közleményében a mérgezőket "ostoba, beteg, kegyetlen és rövidlátó embereknek" bélyegezte. A mérgezéssel kedden két embert vádoltak meg, akik bűnösségük beigazolódása esetén hatalmas pénzbírságra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK