Átadták az idei Nobel-díjakat

2015.12.10. 21:49

Átadták az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi Nobel-díjakat és a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, valamint a díjjal járó 8 millió koronás (273 millió forintos) pénzjutalmat csütörtökön Stockholmban. Az elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd király nyújtotta át.

A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós vehette át az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. William C. Campbell és Omura Szatosi a fonálféreg-fertőzések - mint a folyami vakság és a nyirokfilariázis -, Juju Tu a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért érdemelte ki az elismerést.

A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudóst tüntették ki idén a fizikai Nobel-díjjal. Az indoklás szerint a két fizikus kulcsszerepet játszott a neutrínóoszcilláció felfedezésében és ezáltal annak bizonyításában, hogy a neutrínóknak van tömegük. A tudósok sokáig az ellenkezőjéből indultak ki.

A díjazottak (b-j): japán Takaaki Kadzsita, a kanadai Arthur B. McDonald, a svéd Tomas Lindahl, az amerikai Paul Modrich, a török-amerikai Aziz Sancar, az ír William C. Campbell, a japán Omura Szatosi, a kínai Tu Ju-ju, a fehérorosz Szvetlana Alekszievics és Angus DeatonForrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Claudio Bresciani

 

A DNS-javítás mechanizmusvizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudósnak nyújtotta át idén a kémiai Nobel-díjat a svéd uralkodó. A három kutatónak sikerült molekuláris szinten feltérképeznie, hogy a sejtek hogyan javítják ki a DNS-károsodásokat és őrzik meg a bennük tárolt genetikai információt. Meghatározó kutatásaik kulcsfontosságú ismereteket szolgáltattak a sejtek működéséről és hozzájárultak - többek között - új rákkezelési módszerek kidolgozásához is. 

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író vehette át idén az irodalmi elismerést. A 67 éves szerzőt "polifonikus írásaiért tüntették ki, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban" - hangzott az indoklás.

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdász professzora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.

Nobel-békedíjat Oslóban csütörtök délben nyújtották át a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek.
A díjakat minden évben az alapító halálának napján adják át. Az díjátadót ünnepélyes bankett követi, amelyen hagyományosan részt vesz a svéd királyi család is.

Az idei díjátadóra meghívást kaptak az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadás japán túlélői.