Az agy korlátozott kapacitása miatt olvasás közben gyakran egyáltalán nem halljuk a hangokat - állapították meg brit kutatók. 

Az agy hallás és látás során vélhetően ugyanazokat az idegi forrásokat használja. Ha egy érzékelés sok forrást vesz igénybe, akkor a másik érzékelés feldolgozását ideiglenesen elnyomja - fejtette ki a kutatócsoport a Journal of Neuroscience című szaklapban. 

Olvasás közben nem kiszűrjük, de gyakran meg sem halljuk a hangokatForrás: Utazó olvasó Facebook / Juhász István

Nem ignoráljuk, meg sem halljuk

Katharine Molloy, a University College of London szakértője és kutatótársai arra kérték a vizsgálatukban részt vevőket, hogy képernyőn oldjanak meg bizonyos feladatokat: csoportnyi betűből kellett megadott betűt kikeresniük. Egyes feladatok könnyűek voltak, míg mások erős koncentrációt igényeltek. A vizsgálat közben a kutatók hangokat játszottak le, és magnetoenkefalográfia (MEG) segítségével figyelemmel követték a feladatot megoldók agyi aktivitását.

"A felvételek szerint az emberek nem egyszerűen ignorálták, vagy kiszűrték a zajokat, hanem eleve meg sem hallották őket- írta le a jelenséget Maria Chait kutató.

Nem jut el a tudatunkig

Erős vizuális koncentrációnál a zajokat a neuronális feldolgozási láncolatban már korán elfojtotta az agy, ami a felelős agyi terület csökkentett aktivitásában mutatkozott meg. A zaj tehát tulajdonképpen sohasem jutott el a résztvevő tudatáig.  "A figyelmetlenség miatti süketség jelensége mindennapi tapasztalatunk, most viszont már azt is tudjuk, mi az oka" - mondta Nilli Lavie, a tanulmány társszerzője.