A jövő évtől tilos lesz az e-cigarettázás és a vízipipázás a 18 éven aluli holland fiatalok számára, mivel egy új holland tanulmány szerint ezek jobban károsítják az egészséget, mint azt korábban gondolták.

A holland kormány a holland élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi intézet tanulmányának megállapításai alapján hozott döntést a tiltás életbe léptetéséről.

Egészségkárosítóbb, mint hittük

"A tiltással meg akarom védeni az e-cigaretta okozta károktól a fiatalokat. Egyúttal nem akarom, hogy a fiatalok azt higgyék, a menő színekben megjelenő e-cigaretták normálisak" – jelentette ki Martin Van Rijn holland egészségügyi miniszter.

Könnyebben szoknak rá a cigarettára azok a fiatalok, akik korábban e-cigarettáztakForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A holland kutatás leszögezte, hogy a korábban véltnél egészségkárosítóbb a felhasználók számára az e-cigaretta.

Addiktív lehet

Egy nyár végén publikált amerikai tanulmány is azt mutatta, hogy az elektromos cigarettát szívó tinédzserek és fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel szoknak rá a rendes cigarettára, mint azok, akik nem használnak e-cigarettát. Hollandiában a 2016 májusától érvényes szabályozás megtiltja az e-cigaretta reklámozását, egyúttal az e-cigaretták dobozain is fel kell majd tüntetni az egészségkárosításra figyelmeztető feliratot.

Nikotinmentes is lehet, mégis veszélyes

Az elektromos cigaretta úgy működik, hogy felmelegíti a speciális, nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, ám a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül.

A vízipipázás is tilos leszForrás: Thinkstock

Ma már szinte az összes nagy dohánygyártó vállalat, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Group is árul e-cigarettát.

A világ népességének több mint fele számára elérhető az e-cigaretta, amelynek eladásából 2017-re már évi 10 milliárd dolláros bevételt várnak.