Kiszáradhat Bolívia második legnagyobb tava

2015.12.16. 18:00

Egyre jobban apad Bolívia második legnagyobb tava, a Poopó-tó.

A klímaváltozás és az olyan éghajlati jelenségek miatt, mint az El Nino, 2792-ről 1945 négyzetkilométerre csökkent a tó felszíne a hatóságok szerint.

Ez egyelőre az andesi ország második legnagyobb tava, többek közt flamingók kiemelten fontos élettere. Vízfelszíne drasztikus csökkenésnek indult - fogalmazott Víctor Hugo Vásquez, Oruro tartomány kormányzója.

Nagyon aggódunk a helyzet miatt, szakértőket és intézményeket hívtunk meg, hogy segítsenek megoldást találni a problémára" - idézte Vázquezt a La Razón című lap.

Műholdfelvétel a tóról (1991)Forrás: Wikimedia Commons

A 3700 méter magasan fekvő sós tavat a Titicaca-tóból induló Desaguadero folyó táplálja, de korábban is küzdött már akut vízhiánnyal.

El Nino
Az El Nino egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Az El Nino előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi. Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK