Megtalálták VIII. Henrik bűnbarlangját

VIII. Henrik
Henry VIII *oil on panel *28 × 19 cm *circa 1537
Vágólapra másolva!
A hozzá érkező előkelőségeket szórakoztatta VIII. Henrik abban a házban, amelynek maradványait most találtak meg egy játszótér építése közben Surrey-ben, Angliában. A szórakozás céljából épített palota udvarán lovagi játékokat is rendeztek, amelyeken gyakran a király is részt vett.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett épület pompájában a Hampton Courtban látott fényűzéssel vetekedhetett, legalábbis erre utalnak az aranyozott, levél alakú díszítések és a többi hasonló luxusdekoráció. A palota Henrik öt Tiltyard-tornya egyikének részét képezte, amelyek a különböző mulatságokra és lovagi tornákra használt majdnem 2,5 hektáros területet vették körbe.

A királyok szórakoztatására készült

Henrik az 1530-as években építette a tornyokat, azért, hogy megfelelő módon szórakoztassa a hozzá vendégségbe érkező királyokat és követeket. Az eredeti épületek két-három emelet magasak voltak, és külön erkélyek és galériák álltak a vendégek rendelkezésére, hogy azokról nézhessék a játékokat.

Az egyik aranyozott levéldísz maradványa Forrás: Historical Royal Palaces Blog

„Ezek az események a kor Royal Ascotjai voltak” – mondta el a Hampton Court történelmi épületekkel foglalkozó kurátora, Dan Jackson a Sunday Times-nak, utalva a mai híres elit lóversenyekre.

Boleyn Anna idején építették

Henrik akkoriban fogott bele a palota építtetésébe, amikor elvette második feleségét, Boleyn Annát. Ebben az időszakban

gyakran vett részt maga is lovagi játékokon,

egy 1536-ban a Greenwich Palace-ban tartott megmérettetésen súlyosan meg is sérült. A király teljes páncélzatban leesett a lováról, az állat pedig rázuhant. Henrik két óráig eszméletlenül feküdt, majd végül helyrejött, de komoly lábsérüléseket szenvedett, amelynek fájdalmai végigkísérték egész életén át.

The remains of one of Henry VIII's lost Tiltyard Towers at #HamptonCourtPalace have been discovered! Find out more on our blog blog.hrp.org.uk #history

Historic Royal Palaces (@historicroyalpalaces) által közzétett fénykép,

Parkokat húztak fel rá

Ahogy teltek az évek, a lovagi játékok kimentek a divatból, a kastély alapjaira pedig kerteket és lugasokat telepítettek. Majdnem háromszáz évig rejtély maradt az épület holléte – egészen mostanáig.