Az űrbéli sötét anyagot kutatja Kína

rakéta, Kína, sötét anyag
Egy Hosszú Menetelés 2-D hordozórakétával felbocsátják a világűrbe Kína első űrteleszkópját, a láthatatlan sötét anyagrészecskéket kutató műholdat az észak-kínai Kanszu tartományban fekvő csiucsüani űrközpontból
Vágólapra másolva!
A világűrben keringő láthatatlan sötét anyagok kutatását célzó műholdat bocsátottak fel Kínában csütörtökön. Küldetésének helyszínére, a napszinkron pályára 500 kilométeres magasságban áll rá - közölte az állami média.
Vágólapra másolva!

Az 1,9 tonnás, "íróasztal-méretű" műhold felküldését a Hosszú Menetelés 2-D rakétával hajtották végre. A kutatás gazdája a Kínai Tudományos Akadémia.

Az ország első űrteleszkópjának, csillagászati műholdjának legalább 3 évre szabott feladata a nagyenergiájú részecskék energia- és elektromos töltésének, valamint mozgásuk irányának megfigyelése lesz. Ugyancsak bizonyítékokat fog keresni a sötét anyagok megsemmisülésére, illetve elpusztulására.

Egy Hosszú Menetelés 2-D hordozórakétával felbocsátják a világűrbe Kína első űrteleszkópját, a láthatatlan sötét anyagrészecskéket kutató műholdat az észak-kínai Kanszu tartományban fekvő csiucsüani űrközpontból Forrás: MTI/EPA/FEATURECHINA/Csü Csing-Liang

A kutatók abban bíznak, hogy az elméletben ismert, nagy tömegben előforduló anyagokat, amelyek nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást, sikerül közvetlen megfigyelés alá vonniuk. Mint fogalmaznak, a feladat megoldása a modernkori tudomány egyik nagy talánya, mivel olyan anyagokról van szó, amelyek létezését fizikusok széles körben elismerik, de létüket még nem sikerült bizonyítani.

Több kérdés tisztázódhat

Tudósok szerint az univerzum tömegét csupán 5 százalék körül alkotja megfigyelhető anyag (protonok, neutronok és elektronok), míg a sötét anyag és a sötét energia adja a fennmaradó részt. Ezért Csang Csin, a projekt kutatója úgy vélte, a sötét anyagok megfigyelése révén

tisztázódhatnak múltbéli történések, és a galaxisok jövőjére vonatkozó információk is nyerhetők,

ami az űrkutatás és a fizika számára forradalmi lépés lehetne.

A sötét anyag Tejútrendszer körüli eloszlásának (kék színnel jelölve) művészi illusztrációja Forrás: Wikimedia Commons

A kérdést már behatóan tanulmányozzák például a Nemzetközi Űrállomáson és a részecskefizikai kutatásokban élen járó svájci Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN), amely a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Kína ugyancsak rendelkezik egy szintén a sötét anyagok kutatását szolgáló laboratóriummal; Szecsuan tartományban található, 2400 méterre a föld felszíne alatt.

Nem garantált a siker

A Sötét Anyag Részecskekutató (Dark Matter Particle Explorer, DAMPE) műholdnak a kínai Majomkirály legendáját feldolgozó Nyugati utazás című klasszikus műből kölcsönzött becenevet, a "Vukungot" adták.

A Vukung az első két évben az űr "szűrését" fogja végezni minden irányban, majd azokra a térségekre fog összpontosítani, ahol a feltételezett sötét anyagok nagyobb arányban fordulnak elő. Adatait több mint száz kutató fogja értékelni, elemezni. Első, kezdeti eredményeik publikálása 2016 második felében várható. A szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a siker nem garantált.