Ausztráliában minden nagyobb és veszélyesebb – a gyíkok sem olyan kis ártatlanok, mint ahogy itthon megszokhattuk. Ezt a fotót például egy gyanútlanul hazaérkező thurgoonai lakos készítette.

Nem Photoshop, ez a valóság – a thurgoonai Eric Holland valóban ekkora gyíkot látott a saját háza falára tapadva. 

Az úr éppen a kertje hátuljában álló viskóból tért vissza, amikor meglátta ezt a termetes jószágot – meg tudjuk érteni, hogy rögtön a fényképezőgépéért rohant.

A Guardian kiderítette, hogy ez egy tarka varánusz (Varanus varius), amely akár kétméteresre is megnőhet, és a 20 kilós súlyt is elérheti. Elég gyakoriak Kelet-Ausztráliában, de kerülik a lakott területeket, így kifejezetten ritkaságnak számít, hogy ez az állat elmerészkedett (vagy eltévedt) a házig. Természetes környezetükben kisebb emlősökkel, madarakkal és tojásokkal táplálkoznak, de emberre is veszélyesek lehetnek, ha megijednek, és harapnak. 

Az állat élete nagy részét a fákon tölti, csak táplálékszerzés céljából merészkedik a talajra. Hajlamos a döghús elfogyasztására is, és ha egyszer teleeszi magát, akár hetekig eltengődik élelem nélkül.