Hatvan éve él egy betonblokkban a legmagányosabb elefánt

Hanako, elefánt
SONY NEX-5N + SEL50F18
Vágólapra másolva!
Magányos és szomorú Hanako, a 68 éves nőstény elefánt, akit kölyökkora óta embertelen körülmények között, egyedül tartanak fogva a tokiói Inokashira Park Zoo nevű állatkertben. Most petíció indult felszabadítására, hogy utolsó éveit boldogan, fajtársai között, szabadon élhesse le.
Vágólapra másolva!

Hanako, a most 68 éves ázsiai elefánt (Elephas maximus) igen szomorú és magányos évtizedeken van túl. A tokiói Inokashira Park Zoo állatkertben tengeti napjait már néhány éves kora óta, egyedül, egy méreteihez képest apró betonketrec közepén, életében csupán a látogatók jelentenek bármi változatosságot.

Hanako több mint 60 éve magányosan él Forrás: Flickr / 176.9cm

Hanako több évtizede nem látott másik elefántot, és nem érzett füvet a lábai alatt, életét ebben a sivár környezetben kellett leélnie – most azonban petíció indult azért, hogy utolsó éveit boldogan és fajtársai között tölthesse el.

Az egészsége is megromlott

Az ázsiai elefántok szabadban 60, fogságban átlagosan 80 évig élnek – ez persze csak akkor igaz, ha megfelelő körülmények között tartják őket, és rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek. Valószínűleg nem meglepő, hogy

Hanako borzasztó egészségi állapotban van

– fiatalkorában egy kivételével kihullott az összes foga, ennek következtében nem tudja rendesen megrágni az ételt, emésztési problémái, székrekedése van, és minél hamarabb szakszerű ellátásra szorulna. Mivel a tokiói állatkert szemmel láthatóan nem foglalkozik eléggé az elefánt egészségügyi állapotával, valószínű, hogy Hanako nem fogja megérni a 80. születésnapját, így az állatvédők arra buzdítanak mindenkit, hogy minél hamarabb írják alá a petíciót, hogy az állat utolsó éveit boldogan élhesse le.

A gyilkos elefánt

Hanakónak egyébként elég rossz a híre az állatkert gondozói között – állítólag agresszívvé vált, és a The Asahi Shimbun, valamint a Japan Times weboldalak értesülései szerint több dolgozó halála köthető hozzá. 1956-ban egy ittas gondozó tévedt be az elefánthoz, akit másnap holtan találtak, négy évvel később pedig

halálra taposott egy másik állatkerti alkalmazottat.

Ezután jó ideig leláncolva tartották. A kétezres évek elején egy gondozót a magasba emelt ormányával, a férfi csak annak köszönheti, hogy megmenekült, hogy időben a rácsok túloldalára kúszott. Hanako már egy állatorvost is kidobott a ketrecéből, más alkalommal pedig üldözni kezdte az egyik dolgozót, akit a kollégája figyelmeztetett az utolsó pillanatban a közelgő állatra. Hanako tehát egyes források szerint egyáltalán nem emberbarát, és finoman fogalmazva is agresszív – ha valóban így van, az valószínűleg a hosszú évtizedekig tartó magánya következménye.

Hanako egészségi problémákkal küzd, fogai kihullottak, és állandó székrekedése van Forrás: Flickr / uniunitwins

Jól halad a petíció

Hanakót 1949-ben hozták a tokiói állatkertbe Thaiföldről, a háború utáni Japán egyik első diplomáciai ajándékaként, és valószínű, hogy érkezése óta magányosan tengeti napjait. Elisa Allen, a PETA társigazgatója a MailOnline-nak elmondta, hogy természetes környezetükben a nőstény elefántok közösségekben élnek, ezért

Hanako valószínűleg rettenetesen magányos

– ez egyébként a róla készült videókból is tisztán látszik. A kiszabadításáért létrehozott petíciót a cikk megjelenése idején már majdnem 250 ezren aláírták. Ha Ön is támogatni szeretné, hogy az embertelen körülmények között tartott elefánt boldogan élhesse le hátralévő éveit, kattintson ide, és írja alá a petíciót!