Megfejtették, hogyan befolyásolja a hőmérséklet a krokodilok nemét

2015.12.26. 08:59

Egyes hüllők, például a krokodilok és néhány teknős nemét a tojások kikelésénél uralkodó hőmérséklet befolyásolja. Például a mississippi aligátor tojásaiból 33 Celsius-fokon keltetve főleg hímek, 30 fokon keltetve zömmel nőstények kelnek ki. Egy japán-amerikai kutatócsoport most kiderítette, hogy ezért az eltérésért egy hőérzékelő fehérje a felelős.

Az Igucsi Taiszen (angolosan Taisen Iguchi) professzor (Okazaki Institute for Integrative Bioscience) által vezetett kutatócsoport a hőmérséklet általi ivarmeghatározás molekuláris mechanizmusait vizsgálta.

Hőérzékelő fehérje

A kutatásokhoz mississippi aligátorokat (Alligator mississippiensis) használtak. A vizsgálatok folyamán rábukkantak egy hőérzékeny fehérjére, az úgynevezett TRPV4-re, amely a tojáson belül fejlődő aligátorok ivarmirigyeiben fordul elő.

Aligátortojások és egy frissen kikelt aligátorForrás: NIBB

A TRPV4 a meleg, 35 fok közeli hőmérsékletekre reagál, és a kalciumion-beáramlás megindításával aktiválhat egy sejten belüli jelzőmechanizmust. A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány azt is demonstrálta, hogy a TRPV4 fehérje működésének gyógyszeres gátlása a fejlődő tojásban befolyásolja a hím ivar kifejlődésében fontos gének kifejeződését, és ilyenkor a hímek kifejlődésének kedvező hőmérsékleten is több nőstény bújt ki a tojásokból.

Veszélyes számukra a globális felmelegedés

Ez az első olyan tanulmány, amely kimutatott egy olyan biomolekulát, amely szerepet játszik a rendkívül egyedi hőmérsékletfüggő ivarmeghatározási mechanizmus szabályozásában.

A hőmérsékletfüggő ivarmeghatározási rendszerhez adoptálódott élőlények talán a legsebezhetőbbek az olyan környezeti változásokra, amilyen a globális felmelegedés” – mondta Igucsi professzor. „A jövőben azt szeretnénk kideríteni, hogy terjedhetett el az ivarmeghatározásra egy olyan instabil környezeti tényező, amilyen az inkubációs hőmérséklet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK