Szokatlanul közel úszott a vízfelszínhez egy fiatal óriáskalmár egy japán kikötőben. A nem mindennapi jelenetet sikerült videokamerával is megörökíteni.

Az óriáskalmárok (Architeuthis) nagyon mély (körülbelül 300 és 1000 méter közötti) vizekben élnek, így igen keveset tudunk róluk. Éppen ezért számít szokatlannak, hogy a Toyama-öböl egyik kikötőjében sikerült megfigyelni egy példányt, amikor a csónakok közelében úszkált, írta a CNN weboldala.

A szemtanúk között volt egy búvár is, aki a víz alá merült, hogy lencsevégre kapja a mélytengeri óriást. Az állat láthatóan nem volt sérült, egészségesnek tűnt, tintát lövellt ki magából, és csápjaival hadonászva próbált elzavarni” – mondta a búvár.

A fejlábú néhány órán át tartózkodott a kikötőben, utána a búvár visszaterelte a nyílt óceán felé. Méretét tekintve az öblöt meglátogató óriáskalmár fiatal példány lehetett, hossza körülbelül 3,7 méter volt (12,1 láb). A felnőtt egyedek testhossza elérheti a 13 métert is (körülbelül 43 láb). A csatorna által megkérdezett szakértők nem tudták megmondani, hogy az állat miért merészkedett ilyen közel a vízfelszínhez.

Óriáskalmárról 2012-ben készítettek legelőször filmfelvételt.