A távol-keleti metropoliszt könnyű felismerni modern építményeiről és felhőkarcolóiról. Kína kereskedelemi és gazdasági központja majd 20 millió embernek ad otthont és munkát, akik bizonyára örülnek, hogy a beton- és üvegdzsungel hamarosan természetes színezetet kap. 

Sanghaj városképe gyökeresen megváltozik, ha a brit Heatherwick Studio építész- és dizájncsoport valóban megvalósítja a már 2010-ben, a sanghaji expón bemutatott lenyűgöző tervét, az M50 hegyet. 

A komplexumban bárok, éttermek és lakások is helyet kapnakForrás: Heatherwick Studio

A projektnek a híres Moganshan művésznegyed közel 300 ezer négyzetméteres területen biztosítja a helyszínt. Nem másról, mint kockaépületek gondos egymásra építéséből létrejövő gigantikus képződményről van szó, amely hegyként húzódik majd a házak között, várhatóan már 2018-ban.

Mesterséges, teraszos komplexum

A stabilitás érdekében 1000 tartóoszlopot is beépítenek a kockaházakból összerakott komplexumba, melyek mindegyikének a tetejére egy-egy fát ültetnek, így még futurisztikusabb látvány tárul majd a városlakók elé.

A mesterséges hegy legmagasabb pontja 20 emeletnyi magasan lesz. A hegyet alkotó különböző kockaházacskákhoz még összesen 400 terasz is tartozik, a zöldterületek arányát tovább növelendő, s így válik a fűvel, fával gazdagított épületegyüttes olyan képződménnyé, mintha egy zöld hegy nőtt volna a város közepén.

Az építmény kockáiban üzletek, kávézók, éttermek, műtermek és lakások lesznek, de a tervek szerint néhány műemlék épület is helyet kap majd eredeti formájában.

A Moganshan művésznegyed adja a helyszíntForrás: Heatherwick Studio

Csökkentheti a szmogot

A zöldterületek növelésével nemcsak élhetőbbé és szerethetőbbé teszik a sivár városképet, hanem a betelepített fák és más növények környezetvédelmi szempontból is javulást hozhatnak, hiszen Sanghaj a többi kínai nagyvároshoz hasonlóan szenved a szmog miatt, és a fák tisztító hatása valamelyest segíthet ezen a problémán.