Termetes ősállat páncéljára bukkantak Argentínában

ősállat, páncél
A man points at a glyptodont shell found in Carlos Spegazzini, Buenos Aires Province, Argentina, on December 29, 2015. AFP PHOTO/EITAN ABRAMOVICH / AFP / EITAN ABRAMOVICH
Vágólapra másolva!
A körülbelül egy méter hosszú páncélt még karácsony napján fedezte fel egy járókelő egy folyóparton, alig negyven kilométerre az argentin fővárostól, Buenos Airestől.
Vágólapra másolva!

A leletet a helyiek először dínótojásnak gondolták, később azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel egy, a pleisztocén során (2,588 – 0,0117 millió évvel ezelőtt) élt óriás tatu (Glyptodon) maradványa.

A glyptodonok története Dél-Amerikában kezdődött, a Panama-földszorosnak köszönhetően azonban eljutottak Észak-Amerika déli részére is.

A pleisztocén során élt óriás tatu (Glyptodon) maradványa Forrás: AFP PHOTO/EITAN ABRAMOVICH/Eitan Abramovich

Olyan volt, mint egy „bogárhátú”

Az ősállat alakja és mérete egyedülállónak számított az emlősök között - leginkább egy „bogárhátú” Volkswagenre hasonlított. Magassága nagyjából 1,5 méter, hossza 3,3 méter lehetett és 2 tonnát nyomhatott. Merev, 2,5 centiméter vastag hátpáncélja leginkább a teknősökéhez hasonlított, emellett fején sisakszerű páncélt viselt. Hosszú farka végén tüskés képződmény gondoskodott a védekezésről. Valószínűleg növényevő lehetett.

Glyptodon (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

„Az ősállat több ezer évvel ezelőtt halt ki és elég gyakori, hogy glyptodon fosszíliára bukkanunk ebben a régióban” – nyilatkozta az egyik szakértő az AFP-nek. Az újonnan felfedezett maradvány a vizsgálatok szerint viszonylag fiatal, alig 10 ezer éves.