Hatalmas kitöréseket produkált egy közeli fekete lyuk

2016.01.06. 11:48

Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel a NASA csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.

Úgy tűnik, a két óriási gáznyaláb hűvösebb hidrogéngázt sodor maga előtt. Mindez az NGC 5194 számú, a Földtől 26 millió fényévre található galaxisban zajlik, vagyis ez az egyik legközelebbi fekete lyuk, amelynél ilyen gázkitörést észleltek - tudósított a BBC az Amerikai Asztronómiai Társaság (AAS) 227. konferenciájáról, ahol az eredményeket bemutatták.

Visszacsatolás

A tanulmány készítői szerint a jelenség a szupermasszív, azaz a nagyon nagy tömegű fekete lyukak és saját forró galaxisuk közötti "visszacsatolás".

Mi a visszacsatolás lényege?

A szupernehéz fekete lyukak fejlődése szorosan összefügg az őket körülvevő galaxis fejlődésével és szerkezetével. A nagyon nagy tömegű fekete lyukak gázt és csillagokat nyelnek el galaxisukból. Ennek nyomán hatalmas energiamennyiség szabadulhat fel, ami kitörésekhez vezet és felkavarja a csillagközi anyagot. A csillagközi anyag kavargása működteti a csillagkeletkezést a galaxisban – a gáz folyamatosan keveredik, sűrű hideg csomók jöhetnek létre benne, amik összeomolhatnak és csillaggá sűrűsödhetnek össze.

Úgy véljük, a visszacsatolás tartja vissza a galaxisokat attól, hogy túl nagyra nőjenek. Ugyanakkor egyes csillagok kialakulása is a számlájára írható, tehát látszik, hogy a fekete lyukak nemcsak pusztítanak, hanem teremtenek is" - mondta Marie Machacek, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ (CFA) kutatója.

Így nyeli el a fekete lyuk a csillagot
Amikor a csillag túl közel van a fekete lyukhoz, akkor az erős árapály-erők szétcincálják a fénylő égitestet. A csillag anyagának egy része kifelé lökődik, míg a maradék a fekete lyuk felé esik. A befelé zuhanó anyag hihetetlenül felforrósodik, amit erős sugárzásként lehet észlelni a röntgentartományban. Ez az „izzás" több évig is eltarthat, majd egyre inkább halványodni kezd, amint az anyag keresztülhalad az eseményhorizonton. Ez az a határ, amin túl a fény már nem tud kiszabadulni a fekete lyuk gravitációs vonzásából.
Egy szupermasszív fekete lyuk illusztrációjaForrás: NASA

Jóllakottan böffentett

A fekete lyukak gázt és csillagokat nyelnek el, ám a most felfedezett két gáztömeg olyannak tűnik, mintha a fekete lyuk a nagy falás után jóllakottan böffentett volna - fogalmaztak a kutatók.

A NGC 5194 közepének fekete lyuka valószínűleg a kis galaxis és nagyobb, spirális szomszédja közötti kölcsönhatásból származó gázzal "lakott jól". Ahogy az anyag a fekete lyukba hullott, hatalmas energiamennyiség szabadulhatott fel, ez okozhatta a kitöréseket.

Valójában a fekete lyuk egy elég régi "böfögésének" kozmikus lökéshullámáról van szó, a kutatócsoport kalkulációi alapján a belső, forró gázhullám valószínűleg hárommillió év alatt érte el a mostani helyzetét, a külső hullámnak ez akár hatmillió évbe is telhetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK