Apró selyemmajmok születtek Gyöngyösön

fehérpamacsos selyemmajom
A kölykök ketten vannak, és teljesen egészségesek
Vágólapra másolva!
Két fehérpamacsos selyemmajom született majdnem két hete a Gyöngyösi Állatkertben, az apróságokat már a szemfülesebb látogatók is megfigyelhetik.
Vágólapra másolva!

Igazán cuki apróságok születtek a Gyöngyösi Állatkertben: a kis fehérpamacsos selyemmajomkölyök (Callithrix jacchus) teljesen jól van, és szépen cseperedik. Gondozásukból az egész család, még az idősebb testvérek is kiveszik a részüket.

A kölykök ketten vannak, és teljesen egészségesek Forrás: MTI/Komka Péter

A kölyköket már a szemfülesebb látogatók is észrevehetik, ahogy anyjuk hátán kapaszkodva kémlelik a világot. A kismajmok még jó ideig nem másznak le szüleik hátáról.

A kölykök még jó ideig nem másznak le a szülők hátáról Forrás: MTI/Komka Péter

A fehérpamacsos selyemmajom eredetileg Brazília északkeleti részéről származnak, mára a délkeleti területekre és Argentínába is betelepítették. Élőhelye változatos, teljesen különböző típusú erdőkben is elél, alkalmazkodóképessége rendkívül jó.

A fehérpamacsos selyemmajom szerencsére jól alkalmazkodik, így nincs kihalásveszélyben Forrás: MTI/Komka Péter

14-18 centiméter hosszúra nő meg, farka testénél átlagosan kétszer hosszabb. Főként gyümölcsöket eszik.

Eredeti élőhelyén a közönséges selyemmajmot is fenyegeti az erdőirtás és veszélyeztetettnek minősül, de szerencsére populációja lassan csökken, így az IUCN Vörös Listáján még nem veszélyeztetettként szerepel.

A szemfülesebb látogatók már láthatják őket a szüleik hátán csimpaszkodva Forrás: MTI/Komka Péter

Jól képes alkalmazkodni az ember által megváltoztatott körülményekhez, másodlagos erdőkben illetve bozótosokban is megél, sőt olykor nagyvárosok külső kerületeinek kertjeiben vagy parkjaiban is megtelepszik.