Ismét jó formában van a 183 éves óriásteknős

Jonathan, teknős
Jonathan 2014. szeptemberében
Vágólapra másolva!
Répa és alma állította helyre a 183 éves teknősmatuzsálem egészségi állapotát.
Vágólapra másolva!

Jonathan, a Szent Ilona szigetén élő aldabrai óriásteknős valószínűleg a világ legidősebb élő gerincese, kora körülbelül 183 évre rúg. Persze korántsem olyan fitt, mint fiatal korában, néhány évvel ezelőtt elveszítette szaglóképességét és látását, egészségi állapota pedig nemrég drasztikusan romlani kezdett.

Jonathan 2014. szeptemberében Forrás: Wikimedia Commons

A kedvezőtlen folyam megfordítása érdekében 2014-ben egy helyi állatorvos, Joe Hollins új, vitaminokban gazdag étrendre fogta az állatot – almával, répával, salátával, banánnal és gujávával etették. A szakértő szerint alig egy év alatt Jonathan helyrejött, ráadásul harapása is újra olyan erőssé vált, mint ifjú korában.

Fényképfelvétel 1902-ből (Jonathan ekkor körülbelül 70 éves volt) Forrás: Wikimedia Commons

Állítólag volt már 225 éves egyed is

Az aldabrai óriásteknős (Geochelone gigantea) a Seychelles-szigetekhez tartozó Aldabra-atoll szigetein él. Szinte eléri közeli rokona, a galapagosi óriásteknős testméreteit: 120 centiméter hosszú a páncélja, testtömege pedig 250 kilogramm is lehet.

A többi nagytestű teknőshöz képest szerencsés helyzetben voltak e faj egyedei az elmúlt évszázadok során, minthogy az Aldabra-atollon az emberi befolyástól védetten él ma is legnagyobb, 152 ezer egyedet számláló populációjuk, s emellett Zanzibár szigetén ugyancsak megtalálható a faj egy elszigetelt populációja. Számos eltérő élőhelyet benépesítenek, a füves síkságoktól a mangrove mocsarakig.

Bár Jonathan jelenleg 183 esztendősen a legidősebb óriásteknősnek számít, egyes beszámolók szerint egy 2006-ban elhullott példány életkora elérte a 225 évet. Utóbbi adatot azonban hivatalosan sosem erősítették meg, így a rekordot egy olyan teknős tartja, amely 1965-ben pusztult el 189 éves korában.