Ilyen az, amikor hárommillió denevér vadászni indul

Watch 3 millions of bats going out for a night hunting in Mulu NP, Borneo
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző látvány, ahogyan több milliónyi denevér indul vadászni a borneói Mulu Nemzeti Park barlangjaiból. A különös állatok seregélyként lepik el az eget, és percekig vonulnak egymás után a borús délutáni égen.
Vágólapra másolva!

A borneói Mulu Nemzeti Parkban összesen tizenkét denevérfaj honos – összesen 2,5 – 3,5 millió példánnyal számolnak a vadőrök, amelyek nagy része a nyersfordításban Őzbarlang (Deer Cave) nevet viselő barlangrendszerben lakik. A park hasznot is húz ebből a diverzitásból, és külön Denevér-exodus túrákat szervez az érdeklődők számára.

Spirálalakban indulnak vadászni

Ez nagyjából abból áll, hogy a turisták kiülhetnek a barlangrendszerhez közeli sziklákra, és napnyugta környékén (fél hat és fél hét között) megfigyelhetik, ahogy

a közel hárommillió állat elindul éjszakai portyázására.

A denevérek minden este összegyűlnek a barlangok bejáratánál, megvárják társaikat, majd spirálszerű formációban ellepik az eget, hogy begyűjtsék a napi betevőt.

Hárommillió denevérnyi guanó

A park weboldala azonban a denevérjárás kevésbé szép részére is felhívja a figyelmet: az állatok egy-egy ilyen éjszakai portyázás során 5-10 grammnyi rovart fogyasztanak el, ami azt jelenti, hogy a hárommillió denevér borzasztó mennyiségű guanót „termel” a barlangok talajára – ez egyébként része a természetes körforgásnak.

Denevérek hasítanak az égen (képünk illusztráció) Forrás: Flickr / shellac

Védekezés a ragadozók ellen

Az állatok akár száz kilométerre is eltávolodhatnak a barlangoktól, és csak kora reggel térnek vissza. Útjuk során egy-egy szakaszon akár 75 kilométer per órás sebességgel is haladhatnak. A spirálszerű forma arra szolgál, hogy a denevérekre veszélyes ragadozó madarak ne tudják megtámadni a magányosan repdeső, a rajtól eltávolodott példányokat.