Kína a Hold „sötét” oldalára készül

2016.01.16. 15:53

Eddig egyedülálló módon, a Hold túlsó, „sötét”, vagyis a Földről nem látható oldalán terveznek leszállást 2018-ban a kínai űrprogram irányítói - számolt be a Hszinhua hírügynökség a nemzetvédelmi kutatások állami hivatalához tartozó Hold-kutatóközpont vezetőjének nyilatkozatát idézve.

Ez lesz az első ilyen típusú küldetés

A történelem első ilyen kísérletét a Csang'o 4 (Holdistennő 4) űrszondával kívánják végrehajtani - közölte Liu Csi-csung. Mint mondta, Kína már rendelkezik azzal a tudományos felkészültséggel és technológiával, amely feltétele egy effajta küldetésnek.

Kína már küldött rovert a Hold felszínéreForrás: NASA/Glen Nagle

Peking ugyanakkor kész a nemzetközi együttműködésre e területen, és erről a múlt év elején több külföldi országot is értesített levélben.

Kína első Holdra szállásának időpontja 2013 decembere,

és mint Liu utalt rá, a Csang'o 3 azóta is küldi üzeneteit a Földre.

Az első kínai űrszonda, a Csang'o 3 landolási pontja a Hold látható oldalán voltForrás: NASA

A Holdistennő 4 műszaki paramétereit tekintve

nagyon hasonlít elődjére, de több hasznos teher szállítására lesz alkalmas.

Feladata a Hold ismeretlen földtani körülményeinek tanulmányozása, vizsgálata lesz.

A Hold tőlünk soha sem látható oldalán, a déli pólus közelében fekvő Aitken-fennsík a soron következő kínai Hold-misszió célpontjaForrás: NASA


Más jelentések szerint küldetésének az is célja, hogy megállapítsa, a Hold túlsó oldalán található-e nagy mennyiségben nukleáris üzemanyagnak használható, kitermelhető hélium-3.

A következő „Holdistennő” is készülődik

Szakértők megjegyzik, a Hold „sötét” oldalán történő leszállás azért bonyolult feladat, mert a folyamatos kapcsolattartáshoz „közvetítőként” egy, a Hold körüli pályán keringő űreszközre van szükség az égitest és a földi irányítók között.

A Csang'e 3 leszálló egysége a Hold felszínénForrás: Wikimedia Commons

A Holdnak ezen a felén található egyébként az egész Naprendszer legnagyobb krátere. Liu arról is beszámolt, hogy a keringést, leszállás és visszatérést célul kitűző, három részből álló kínai Hold-program utolsó fejezetében tervezik a Csang'o 5-ös szonda felbocsátását. Erről azonban csak annyit árult el, hogy a kutatók még dolgoznak a fejlesztésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK