A valaha élt legnagyobb krokodil koponyájára bukkantak Tunéziában

krokodil
A Tunéziában felfedezett 12 méteres jura időszaki tengeri krokodil rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Egy kihalt, új faj felfedezését eredményezte egy több mint másfél méter hosszú koponya fosszíliájának megtalálása Tunéziában. Az olasz és tunéziai paleontológusok a valaha élt legnagyobb krokodil maradványára bukkantak.
Vágólapra másolva!

Másfél méteres koponyája volt

A kanadai Albertai Egyetem és a Bolognai Egyetem kutatói azonosították a maradványt, és a mezozoikumban (földtörténeti középkor, 348 millió évtől 65,5 millió évig), a dinoszauruszok korában élt fajnak a Machimosaurus rex elnevezést adták.

A Tunéziában felfedezett 12 méteres jura időszaki tengeri krokodil rekonstrukciója Forrás: Phys.org/Davide Bonadonna

Ez volt a korabeli óceánokban élő krokodilok legnagyobbika és legutolsó képviselője. A krokodil koponyája több mint másfél méteres volt - nagyobb, mint egy T. rex koponyája -, az állat teljes testhossza majd 12 métert tett ki.

Az ember és a tunéziai óriási tengeri őskrokodil méretét összehasonlító ábra Forrás: Phys.org

Töltény alakú fogai lekerekítettek, tompa végűek voltak, redőkkel, amelyekkel képes volt a tengeri teknősök páncéljait összeroppantani. "Ezek a fogak nem hús felmetszésére, hanem csontok összeroppantására szolgáltak" - közölte Tetsuto Miyashita, az Albertai Egyetem PhD-hallgatója, az egyik kutató, aki részt vett a maradvány azonosításában.

Angol rokonság a jura időszak végéről

A Machimosaurus rex legközelebbi rokona több mint 30 millió évvel korábban a mai Anglia területén elterült tengerben élt.

Tengeri krokodilparadicsom

A legszebb jura időszaki tengerikrokodil-fosszíliák a Baden-Württemberg tartományban (Németország) fekvő Holzmaden palabányájából kerültek elő. Nemcsak az egykori tengeri ragadozók csontvázai maradtak fenn tökéletes állapotban, hanem egyes példányok bőrmaradványai is fosszilizálódtak. A holzmadeni kőfejtő a jura időszak végén egy, a nyílt tengertől elszeparált sekély öböl volt. Az öböl zártsága miatt a tengeraljzat feletti víztömeg úgynevezett pangó vízzé alakult, és a tengerfenékre került szerves anyag bomlása miatt kén-hidrogénnel telítődött. Az oxigénmentes (reduktív) környezeti viszonyok miatt az elpusztult állattetemek egyben maradtak, mivel a mérgezett vízben nem éltek meg a dögevők sem. A magas szervesanyag-tartalmú üledék a rothadó iszap vagy szapropél, magas bitumentartalmú palakőzetté alakult át az idők folyamán.

A tengeri krokodilok a jura időszak (206 millió évtől 146 millió évig) félelmetes ragadozói voltak, de a jura végén sok fajuk kipusztult, amikor élőhelyeik megváltoztak a mai Európa térségében. A Machimosaurus rex az egykori Tethys-óceán észak-afrikai selfvidékének sekély vizeiben élt tovább, a nemzetség még a korai kréta időszakban (146 millió évtől 65,5 millió évig) is fennmaradt.

A Föld a jura időszak derekán. A mai Európa zömében óceáni terület volt Forrás: Wikimedia Commons

2014-ben olasz és tunéziai kutatók 130 millió éves kőzetekben találták meg a koponya fosszíliáját a dél-tunéziai Tataouine városától 48 kilométerre délre. 2011 óta folytattak ásatásokat a térségben. Ritka a 130 millió éves jó állapotban lévő fosszília - közölte Federico Fanti, a Bolognai Egyetem professzora.

Őskrokodil a Tatooine bolygó helyszínéről

A bezáró tengeri üledékes kőzetben megtalálták a krokodil teljes törzsét, a nyakat, a hátat, a farkat és a végtagokat, egyelőre azonban csak a koponyát tudták elhozni a feltárás helyszínéről.

A gerecsei őskrokodil

Igazi szenzációnak számított a Pisznice melletti elhagyott kőfejtőben 1996 augusztusában felfedezett őskrokodil-fosszília. Ez volt az első jura időszaki gerinces maradvány, amelyet hazánk területén találtak. A kövület a kora jurából származik, hozzávetőleg 180 millió éves. A kihalt Thalattosuchia alrend Steneosaurus nemzetségének ez a legteljesebb, az alpi régióból előkerült maradványa, új tengeri krokodilfajnak bizonyult. Az állat teljes testhossza 5,8–6,5 méter lehetett, és a partközeli vizekben lesett áldozataira. A gerecsei őskrokodilt a Magyar Természettudományi Múzeumban őrzik.

A kutatócsoport vissza akart térni a térségbe, de a tunéziai polgárháború nyomán kialakult ingatag biztonsági helyzet miatt egyelőre letettek erről.

A jura időszak tengereiben különösen gyakoriak voltak a krokodilfélék. A képen egy Steneosaurus nemzetségbeli példány testfosszíliája látható, amely hozzávetőleg 170 millió éves Forrás: Hauff Museum

Tataouine akkor vált a világ számára közismertté, amikor George Lucas a Star Wars (Csillagok háborúja) filmjeit forgatta a sivatagi térségben, és a filmjében a Tatooine bolygót erről a településről nevezte el. A kutatók a Cretaceous Research folyóiratban tették közzé tanulmányukat a felfedezésükről.