Ezért árt a csokoládé a kutyáknak

kutya, csoki
A teobromin miatt veszélyes a csoki a kutyákra
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Kémiai Társaság szemléletes videóban magyarázza el, miért veszélyes a kutyákra a csokoládé, illetve minden más kakaótartalmú édesség. A vétkes a teobromin nevű alkaloid.
Vágólapra másolva!

Mint minden kutyatulajdonos tudja, a kutyák hajlamosak sok mindent megenni, olykor ártalmas, sőt egyenesen mérgező dolgokat is. Ezek közé tartozik a kutyákra nézve életveszélyes csokoládé is.

A teobromin fokozza az éberséget

A csokoládé egy teobromin nevű alkaloidot tartalmaz, ami igen toxikus a kutyák (macskák és sok más állat) szempontjából. A teobromin a koffeinhez nagyon hasonló vegyület.

A teobromin – akárcsak a koffein – gátolja az agyban, hogy az éberséget szabályozó adenozin nevű vegyület eljusson a receptoraihoz.

Kis mennyiségben a teobromin növeli a pulzust és fokozza az agy oxigén- és tápanyagellátását.

A kutyák azonban elég lassan bontják le a vegyületet,

ezért a hatása tovább tart, mint emberben, ami nem szerencsés az állat központi idegrendszere számára.

Kutyáknál mérgezést okozhat

A teobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.

A teobromin miatt veszélyes a csoki a kutyákra Forrás: Youtube

A gyógyászatban használják a medián halálos adag (LD50) fogalmát, ami azt jelenti, hogy a méreg a kísérleti állatok felét elpusztítja.

A teobromint tekintve a kutyák esetében ez az érték 300 milligramm/testtömeg-kilogramm.

Az embernél 1000 milligramm/kilogramm, azaz több mint háromszorosa a kutyákénak (ezért nem fordul elő mérgezés még a csokiimádóknál sem).

A halálos mennyiség elég nagy

A különféle csokoládéknak eltérő a teobromin tartalma. A tejcsokoládéknak maximum 0,02% (60 mg/1 uncia, azaz 28 gramm), étcsokoládéknál 1,4% (400 mg/1 uncia).

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Így tehát egy 20 kilogrammos kutyának az LD50 érték eléréséhez több mint 3 kilogramm tejcsokit, illetve majdnem fél kilogramm étcsokit kell elfogyasztania.

Ez azonban a halálos adag.

Ennél már jóval kevesebb is súlyos rosszullétet okozhat. Minél kisebb a kutya, annál nagyobb a mérgezés veszélye.

Forrás: Flickr / Sean Hoyer

Amennyiben a kutyánk csokit evett, a hidrogén-peroxid-oldat itatása hányást vált ki. De mielőtt bármit tennénk, konzultáljunk az állatorvossal. A teobromin még veszélyesebb a macskákra, de azért nem kell különösebben aggódni. A macskák ugyanis egyáltalán nincsenek oda a csokoládéért, mert nem érzékelik az édes ízt.