Rekorddöntés előtt halt meg az Antarktiszon a felfedező

Henry Worsley
Henry Worsley sir Ernest Shackleton nyomait követte
Vágólapra másolva!
Alig 50 kilométerrel célja előtt érte a halál az Antarktisz-átkelést végrehajtó angol felfedezőt, Henry Worsley-t. A férfi mindenféle segítség nélkül tervezte átszelni a legdélebbi kontinenst, kiszáradás és kimerültség végzett vele.
Vágólapra másolva!

Henry Worsley arra készült, hogy mindenféle külső segítség (azaz repülővel eljuttatott élelem vagy bármilyen motoros jármű használata nélkül) szelje át az Antarktiszt. A rekordkísérletre azért vállalkozott, mert teljesíteni akarta azt az utat, amelyet példaképe, sir Ernest Shackleton 1916-ban képtelen volt - olvasható a The Huffington Poston.

Henry Worsley sir Ernest Shackleton nyomait követte Forrás: Shackleton Foundation

A felfedező 71 napja járta az Antarktiszt, összesen alig 50 kilométert kellett volna már csak megtennie az 1170 kilométeres útból. A 44 éves Worsley maga cipelte a 80 napra elegendő élelmiszerét és minden felszerelését, az út alatt egyáltalán nem találkozott senkivel.

A 71. napon rádión értesítette a mentőcsapatot, akik repülővel pénteken kórházba szállították a jégről.

Worsley két napig feküdt a sátrában mozgásképtelenül, amikor eldöntötte, hogy feladja az expedíciót. A férfit egy Punta Arenas-i kórházba szállították, ahol kiderült, hogy bakteriális hashártya-gyulladásban szenved. Megműtötték, de vasárnap belehalt a fertőzésbe.

Az expedíciónak egyébként Vilmos herceg patrónusa volt, és több mint százezer fonttal támogatta a Worsley-t szponzoráló Endeavour Fundot, amely a Duke's Royal Foundation jótékonysági szervezet részeként működik.