Egy 112 éves auschwitzi túlélő, a lengyel származású Jiszrael Krisztal lehet a világ legidősebb férfija a Guinness-világrekordok jegyzéke szerint - ha sikerül iratokkal igazolnia a korát. 

Az amerikai Gerontológiai Kutatóintézet a Guinness megbízásából azután vette fel Krisztal unokájával a kapcsolatot, hogy a múlt héten elhunyt a japán Koide Jaszutaru, a világ legidősebb férfija.

Felesége meghalt a táborban

Jiszrael Krisztal 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnówban, majd családjával Lodzba költözött. 

Jiszrael Krisztal élete első 20 évéből egyelőre nem tud dokumentumokat felmutatniForrás: Krisztal család

Már húszéves kora előtt a család édességgyárában dolgozott, 1928-ban megnősült. A nácik a városban 1940-ben kialakított zsidó gettóba kényszerítették. A gettó 1944-es likvidálása után az auschwitzi koncentrációs táborba került, ahol feleségét megölték. 

Krisztal túlélte a megpróbáltatásokat, a tábor felszabadításakor mindössze 37 kilogrammot nyomott. 1950-ben elhagyta Lengyelországot, és Izraelbe költözött második feleségével és közös fiukkal. Haifában telepedett le, édességüzletet nyitott, azóta is ott él.

Az első húsz évből nincs irata

Ahhoz, hogy Krisztalt a világ legidősebb embereként könyvelhessék el, a kutatóintézetnek szüksége lenne dokumentumokra a férfi életének első húsz évéből. A legkorábbi hivatalos irata azonban csak az 1928-as házassági anyakönyvi kivonata. A család szerint arra még lehet esély, hogy Zarnówban találnak bizonyító erejű iratot.  

Az auschwitzi koncentrációs táborkomplexum 2. egysége, Birkenau főbejárata. Itt folytak az elgázosítások, és Mengele kísérleteiForrás: WW2 Today

"Alapvető szabályaink vannak, nem lenne igazságos a többi emberrel, ha kivételt tennénk" - mondta Robert Young, a Guinness gerontológiai szakértője. 

A világ legidősebb élő embereként jelenleg egy amerikai nőt, a 116 éves New York-i Susannah Mushatt Jonest tartja számon a Guinness. A világ eddig valaha élt és regisztrált legidősebb embere, Jeanne Louise Calment 1997-ben, 122 évesen és 164 naposan hunyt el Franciaországban.