Hatalmas gázfelhő tart a galaxis felé

galaxis, gázfelhő
A gázfelhő ballisztikus pályán halad
Vágólapra másolva!
A galaxisunkból indult, és oda is tér vissza az a 11 ezer fényév hosszú gázfelhő, amelyről kiderült: valóban tele van kénnel. A Földnek azonban nem kell félnie – az óriás a galaxis egy teljesen más karjába csapódik majd vissza 30 millió év múlva.
Vágólapra másolva!

70 millió évvel ezelőtt a Smith-felhő (nevét felfedezőjéről, Gail P. Smith-ről kapta) kivált a galaxisunkból, és ballisztikus pályáján elindult, hogy majd egyszer csak visszataláljon – nem pont a kiindulási helyére, de a galaxisnak ugyanabba a karjába, ahonnan kicsapódott.

Nem csak a saját galaxisunk ilyen aktív Forrás: ESO

A találkozásnak szerencsére ránk nem lesz hatása, de a "becsapódás" környékére igen. A galaxisnak ebben a térségében rendkívül feldúsul majd a csillagközi (intersztelláris) anyag, amely a számítások szerint akár 2 millió, a mi Napunkhoz hasonló új csillag keletkezéséhez szolgáltat kozmikus nyersanyagot.

Rengeteg benne a kén

A gázfelhőről 1963 óta tudunk, ekkor fedezte fel Gail P. Smith a holland Dwingeloo Rádiócsillagászati Obszervatóriumban. Azóta több eszközzel is monitorozzuk többek között a nyugat-virginiai Green Bank Obszervatóriumból, és nemrég a Hubble Űrteleszkóp is megvizsgálta – utóbbi segítségével megállapították, hogy

a felhő rengeteg ként tartalmaz.

Ez és a gázok mozgása azt engedi feltételezni, hogy egy csillagokban gazdag régióból csapódott ki valahol a galaxis legszélén.

Változó galaxis

„A felhő jó példa arra, hogyan változik a galaxisunk időről időre” – nyilatkozta Andrew Fox, a baltimore-i Space Telescope Science Institute kutatója. „Elmondja, hogy a Tejútrendszer egy igen aktív hely, ahol bizonyos anyagok kilökődhetnek a galaxis egyik részén, hogy aztán egy másik részébe térjenek vissza.”

A gázfelhő ballisztikus pályán halad Forrás: NASA

A gázfelhő egyébként üstökösszerű formát képez, és egyelőre nem tudjuk, miért lökődött ki a galaxisból. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy sötét anyag ütközhetett a galaxisunkkal, és magával húzhatott egy adag gázt, amikor elhaladt.