Azt hihetnénk, hogy a Közel-Kelet sivatagaiban kifizetődőbb, ha minél világosabb ruhát hord az ember, hiszen ez kevésbé szívja magába a napfényt, és nem forrósodik fel úgy, mint a fekete. A helyi nomád beduinok azonban sötét lepelben parádéznak a homokbuckák között - érdemes elhinni, hogy tudják, mit csinálnak.

Valószínűleg évezredes tudás áll amögött, hogy a beduinok a sokszor elviselhetetlen sivatagi hőséget sötét ruhákban vészelik át. Az 1980-as években a Nature folyóirat egyik tanulmánya tudományosan is lerántotta a leplet arról, amit a beduinok már a kezdetektől tudnak: valóban tökéletes ruházatnak bizonyul a sötét, több rétegű, de szellőző viselet a hőség ellen.  

A fekete színnek egyáltalán nincs jelentősége, ha a beduinok ruháját nézzükForrás: Photononstop / Emilie Chaix

A kutatás egyébként elég gyakorlatias volt: a Harvard Egyetem és a Tel-Avivi Egyetem két kutatója kiállított egy bátor önként jelentkezőt a sivatagi hőségbe, és megmérte, hogy mennyi hőt nyer és mennyit veszít a következő esetekben:

  1. ha beduinöltözetben áll ki a napra,
  2. ha ugyanebben az öltözetben vállalkozik erre, de a ruha színe ezúttal fehér,
  3. ha terepmintás katonaruhában vészeli át a kísérleti időt,
  4. vagy ha félmeztelenül, rövidnadrágban álldogál a tűző napon.

A 30 perces időszakok alatt a bevállalós önkéntes ugyanannyi hőt nyert a fekete és a fehér öltözet viselésekor is - bár maga a ruha fekete színnel valóban több hőt nyelt el, mint a fehér változat, az így keletkezett meleg nem érte el a bőrt a ruha rétegződése miatt. A beduinok az öltözet szellősségének köszönhetően veszítenek hőt, és ezért nem sülnek meg a vastagnak tűnő ruhájukban.