Indiai kutatók vizsgálják, hogy valóban egy lehulló meteorit okozhatta-e egy ember halálát az ország déli részén. Hasonló esetre majdnem 200 éve nem volt példa a világon. 

A dél-indiai Tamilnádu állam főminisztere, Dzsajalalitha Dzsajaram szerint a buszsofőrrel egy becsapódó meteorit végzett az állam egyik felsőoktatási intézményének területén. A férfi családja 100 ezer rúpia kártérítést kapott. Dzsajalalitha szerint a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, és a kórházba szállítás közben meghalt. 

A buszsofőr az egyetem menzájához közeli füves területen álldogált, amikor a rejtélyes robbanás történt. Az incidens során apró kráter keletkezett a területen, és néhány ablak is betört. Két kertész és egy diák is megsérült. A helyszíni vizsgálatokkor egy gyémántra emlékeztető sötétkék követ találtak. 

Elemezni fogják a mintákat

A kormány illetékesei kezdetben arra gyanakodtak, hogy építési munkálatokból véletlenül hátramaradt robbanékony anyagok okozták a detonációt. Amikor nem találtunk robbanóanyagokra utaló bizonyítékokat, elkezdtük vizsgálni a meteoritelméletet"  – mondta egy neve elhallgatását kérő helyi illetékes. Hozzátette, hogy a teória megerősítéséhez még elemezni kell a mintákat, amelyeket várhatóan kedden gyűjtenek be az Indiai Asztrofizikai Intézet munkatársai. 

A feltételezett becsapódás helyszíneForrás: AFP/Str

Majdnem kétszáz éve nem volt hasonló eset

A robbanás egyik fültanúja szerint még soha életében nem hallott ehhez hasonló hangot. Mint fogalmazott: Egyáltalán nem volt füst, nem volt tűz, semmi ilyesmi." Az International Comet Quarterly című tudományos folyóirat szerint legutóbb 1825-ben jelentettek be meteoritbecsapódás okozta halálesetet. 

Simon Goodwin, az angliai Sheffield Egyetem szakértője szerint a meteorit okozta halálesetek ritkák, mivel a világűrből származó kőzetdarabok elégnek, amikor keresztülszáguldanak a Föld légkörén, vagy az óceánban, vagy lakatlan területeken landolnak. Három évvel ezelőtt egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Közép-Oroszország felett: a robbanás következtében betörtek az ablakok, megrongálódtak az épületek, és mintegy 1200 ember sérült meg.