Miért használunk papírzacskót, ha kapkodjuk a levegőt?

2016.02.14. 09:04

Ha valaki hiperventillál, azaz a szokásosnál szaporábban kapkodja a levegőt, gyakran adunk a kezébe papírzacskót, hogy abba lélegezzen – ennek tulajdonképpen a testünk pH-egyensúlyához van köze.

A testünknek adott mennyiségű oxigénre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön – ez valószínűleg senki számára nem meglepő. Ha azonban hiperventilláció lép fel (mondjuk egy pánikroham következtében), azaz sokkal gyorsabban kapkodjuk a levegőt, mint kellene, a testünkben oxigéntöbblet lép fel, ami légzési alkalózist okoz – ilyenkor a pH-értékünk túl magas lesz. 

A test pH-értékét a visszalélegzett szén-dioxid állítja helyreForrás: CBS

Itt jön a képbe a papírzacskó: a zacskóba fújt levegő után a végterméket, tehát a kilélegzett szén-dioxidot szívjuk vissza a tüdőnkbe – kevesebb oxigént, ennek hatására pedig a testünk oxigéntöbblete lassan csökkenni kezd, és visszaáll normálisra a pH-értékünk is.

A pH-érték egyébként egy elég átlagos mérőszám, azt mutatja, hogy valami mennyire savas vagy mennyire lúgos. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mért közegben mennyi a hidrogénionok száma – ha magas, azaz 7 fölött az érték, akkor a közeg lúgos, ha 7 alatti, akkor pedig savas. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK