Ismét anya lett a világ legidősebb madara

idős albatrosz
"Wisdom" egyik fiókájával 2011-ben
Vágólapra másolva!
Újra fiókát nevel "Wisdom" (Bölcsesség), a világ legidősebb ismert vadon élő madara. Az új jövevény a negyvenedik fiókája a matuzsálemi kort megélt Laysan-albatrosznak.
Vágólapra másolva!

"Wisdom", a Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis) 65 éves, bár ez nem igazán látszik meg rajta. Idős kora ellenére most ismét szülői feladatok elé néz, új fiókája február elsején bújt ki a tojásból.

A tojó január 20-a óta a tengeren vadászott, a kotlási feladatokat ez idő alatt párja látta el, így "Wisdom" nem lehetett ott fiókája kikelésénél. Az idős madár végül február 7-én tért vissza jóllakottan táplálékszerző útjáról, a hím csak ezt követően indult el élelmet keresni. A fiókát a szakemberek "Kūkini" névre keresztelték, mely hawaii nyelven Hírnököt jelent.

"Wisdom" párja és a legújabb fióka Forrás: Flickr

„Wisdom az inspiráció és a remény szimbóluma” – mondta Robert Peyton, a Hawaii-szigeteki Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Park munkatársa egy közleményben. „Tudományos szemszögből nézve az albatroszok az emberek millióit is eltartó óceánok ökológiai állapotának fontos indikátorai” – tette hozzá.

"Wisdom" egyik fiókájával 2011-ben Forrás: Wikimedia Commons

Negyven fiókát már felnevelt

Amikor 1956-ban meggyűrűzték, Wisdom már felnőtt egyednek számított.

Azóta közel 5 millió kilométert repült és legkevesebb negyven fiókát nevelt fel.

A 2011-es japán szökőár pusztításait is túlélte. „Legalább egy évtizeddel rávert az eddig gyűrűzött madarak élettartamára” – mondta Peyton. „Csak a Midway-szigeteken körülbelül egymillió albatrosz él, ami azt mutatja, hogy sok mindent nem tudunk még a körülöttünk lévő természetről” – hangsúlyozta a nemzeti park dolgozója.

Érdekesség, hogy az albatroszt 1956-ban meggyűrűző biológus, Chandler Robbins 46 évvel később újra látta a madarat az akkori fészkelőhelye közelében. Robbins most 97 éves, de alkalmanként továbbra is látogatja a térséget a madarak megfigyelése céljából.

Mostanáig nagyjából 470 ezer albatrosz-fészket számoltak össze önkéntesek a Midway-szigeteken.

Mivel minden egyes fészekre két kifejlett egyed jut, ezért az ivarérett populációt 940 ezer példányra teszik a szakemberek.