Hidrogént találtak egy szuperföld légkörében

55 Cancri e
55 Cancri e (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Első alkalommal azonosítottak különböző gázokat, hidrogént és héliumot egy úgynevezett szuperföld légkörében brit szakértők.
Vágólapra másolva!

A távoli bolygó atmoszférája vizet nem tartalmaz és életre nem alkalmas - közölte Angelos Tsiaras, a University College London (UCL) kutatója és csoportja a The Astrophysical Journal című szaklapban.

- hangsúlyozta Giovanna Tinetti, a UCL professzora az intézmény közleményében.

Mik azok a szuperföldek?

A szuperföldek olyan Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók), amelyeknek tömege nagyobb, mint a Földé, ám könnyebbek, mint a Neptunuszhoz, a Szaturnuszhoz vagy a Jupiterhez hasonló gázóriások. Ez galaxisunk, a Tejútrendszer leggyakoribb bolygótípusa.

Illusztráció egy szuperföldről Forrás: AFP/L.Calcada

Nincs rajta élet

A most vizsgált szuperföld katalógusszáma 55 Cancri e és egy nap körül kering a Rák csillagképben. Átmérője kétszer, tömege nyolcszor nagyobb, mint a Földé. Napjához olyan közel kering, hogy egy év mindössze 18 órán át tart, felszíne pedig a becslések szerint kétezer Celsius-fokos.

Nemcsak a hőség miatt kizárt az élet ezen a bolygón.

A Hubble-űrteleszkóp segítségével a csoportnak sikerült elemeznie a bolygó légköri gázainak kémiai lenyomatát.

A hidrogén és hélium mellett, amelyek valószínűleg még a bolygó keletkezési idejéből maradtak meg, a kutatók hidrogén-cianid (HCN) nyomait is találták, bár ennek alátámasztására még további vizsgálatokra van szükség.

55 Cancri e (illusztráció) Forrás: UCL

"A hidrogén-cianid vagy kéksav súlyosan mérgező, ez tehát valószínűleg nem olyan bolygó, amelyen szívesen élnék" - fogalmazott Jonathan Tennyson szakértő.

Nagyobb bolygókat már vizsgáltak

Az 55 Cancri e nem az első, más csillaghoz tartozó bolygó, amelynek elemezték a légkörét. Más kutatók azonosították még a légkör alkotóelemeit, köztük vizet is különböző nagy exobolygóknál, ezek viszont nem szuperföldek voltak. A Hubble-űrteleszkóp a UCL adatai szerint már két másik szuperföld légkörét is megvizsgálta, ezeknél azonban nem azonosítottak kémiai alkotóelemeket.