Bújócskázik az ellenségeivel a kólibaktérium

2016.02.22. 10:03

A szervezetbe jutó kórokozó baktériumok zömét az immunrendszer ártalmatlanítja. Azokkal, amelyeknek sikerül kikerülniük az immunrendszert, az antibiotikumok végeznek. A baktériumok azonban egyre ellenállóbbak lesznek az antibiotikumokkal szemben. Itt jutnak szerephez a baktériumölő baktériumok.

A Bdellovibrio bacteriovorus egy bakteriális ragadozó, amely hatékonyan pusztítja a baktériumok egyik csoportját, a Gram-negatív baktériumokat, amilyen a szinte mindenütt jelenlévő Escherichia coli is. Ez a belünkben is megtalálható, rendszerint ártalmatlan baktérium néha igen súlyos, akár halálos fertőzéseket is okozhat. Ilyenkor jól jöhet a B. bacteriovorus segítsége.

Világbajnok úszó

Ez a baktériumfaló baktérium behatol a zsákmányába, és belülről falja fel azt, miközben négy vagy hat utódra osztódik. Ezután szétpukkasztja áldozatát és újabbakra kezd vadászni utódaival.

A stilizált rajz a B. bacteriovorus (sárga) támadását mutatja az E. coli ellenForrás: Felix Hol

A B. bacteriovorus rettentő ellenfél. Nemcsak hatékony gyilkos, de nagyon gyors is. Noha a baktérium alig egy mikrométer hosszú, 160 mikrométer/másodperc sebességet képes elérni, amivel tartja a bakteriális gyorsúszás „világrekordját” és tízszer gyorsabb, mint az E. coli.

A baktériumok védekező és támadó módszereinek megismerése létfontosságú az antibiotikumok jövőbeni alternatíváinak kifejlesztéséhez” – mondta dr. Daniel Koster, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója.

Bújócska

„A B. bacteriovorus egészen más módon öli meg a baktériumokat, mint a klasszikus antibiotikumok, ily módon a ragadozó baktériumok a jövőben életképes alternatívái lehetnek ezeknek az antibiotikumoknak” – mondta Koster.

Azért, hogy megértsék, miként tud életben maradni az E. coli egy ilyen hatékony ragadozó jelenlétében, a kutatók két különböző környezetet hoztak létre a baktériumok számára. Az egyik a talaj mikroszerkezetét szimulálta 85 parányi kamrával, amelyeket csatornák kötöttek össze. A második hasonló méretű, de teljesen nyílt terület volt.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közölt tanulmányból kiderült, hogy nyílt téren semmi esélye az E. colinak az életben maradásra: a populációkat néhány óra alatt felszámolta a B. bacteriovorus.

kólibaktériumForrás: Pixabay

A sok kis kamrából álló területen viszont meglepően életképes populációt tudott fenntartani az E coli.

„Úgy tűnik, az E. coli csoportjai elbújtak a tagolt terület sok sarkában, ahol rögtön biofilmmé tapadtak össze, ami valószínűleg védi őket a B. bacteriovorus ellen” – mondta Koster. „Eredményeink fontos információt szolgáltattak, mivel természetes környezetben, amilyen például a belünk, a baktériumok szintén tagolt területeken élnek.”

Még nem tudjuk pontosan, hogyan védi meg magát az E. coli a ragadozó baktériumok ellen, de a kutatás tovább bővítette a ragadozó baktériumok viselkedésével kapcsolatos tudásunkat, márpedig ezek a baktériumok fontos szerepet játszhatnak az antibiotikumok kiváltásában a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK