Honnan ered a Lorem Ipsum szöveg?

lorem ipsum, latin szöveg
Először Cicero vetette papírra a Lorem Ipsum eredeti szövegét
Vágólapra másolva!
A webdesignerek előszeretettel használják a Lorem ipsum kezdetű szöveget arra, hogy egy weboldal leendő kinézetét, a betűtípust, betűnagyságot és elhelyezkedést szemléltetni tudják. De honnan származik ez a látszólag értelmetlen latin szöveg?
Vágólapra másolva!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam finibus eu tortor eget iaculis. Nulla id eros in felis egestas aliquam. – olvasható rengeteg, még félkész weboldalon, ahol nem a szöveg tartalma, hanem külleme és elhelyezkedése a lényeg.

Először Cicero vetette papírra a Lorem Ipsum eredeti szövegét Forrás: Wikimedia Commons

Az általánossá vált Lorem Ipsum szöveget azért használják a szerkesztők, hogy az olvasót ne zavarja meg a látható szöveg tartalma, csak a külsőre és a leendő elrendezésre figyeljenek.

Valójában a szöveget először az 1500-as években használták mintaszövegnek,

amikor egy ismeretlen nyomdász összeállította a saját nyomdakészletét, és ezzel szemléltette a különböző betűket. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem zagyva szövegről van szó – Cicero egy könyvének, A Jó és Rossz határainak átírt és kicsit megmásított részlete, amelyet a nagy gondolkodó és államférfi Kr. e. 45-ben vetett papírra. Az írás az etika szabályairól és elméletéről szól – nem csoda, hogy a reneszánsz időszakban olyan előszeretettel alkalmazták.

Cicero az etikáról értekezett művben Forrás: Wikimedia Commons

Ma már több Lorem Ipsum-generátor létezik az interneten, közülük rengeteg vicces részleteket csempész bele az egyébként hiteles szövegbe úgy, hogy egy laikus természetesen észre sem veszi. Egy megbízható generátor magyar nyelven is elérhető, érdemes ezt használni, ha a latintudók előtt nem akar felsülni az, aki a félkész weboldalára szerkeszti be a szöveget.